WWF:n raati valitsi: Vuoden luontokirja on Kuukkeli – sielunlintu

WWF on valinnut Vuoden Luontokirjaksi 2003 Hannu Siitosen ja Heikki Willamon teoksen Kuukkeli – sielunlintu. Teoksen on kustantanut Otava.

Kirja kuukkelista liikuttaa lukijaansa. Liikutus on seurausta erittäin lämpimästi kirjoitetusta tekstistä ja kauniista, jopa sadunomaisista kuvista. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen on kuvattu kiehtovalla tavalla – kohtaaminen erätulilla tapahtuu enemmänkin kuukkelin ja luonnon kuin ihmisen ehdoilla. Kuukkeli on ihmisen kanssa tasavertainen kaveri metsässä.

Vuoden luontokirjan valinnut raati mieltyi erittäin korkeatasoiseen kuvitukseen ja kiehtovasti, paikoin sadunomaisestikin, kuvailtuun tekstiin kuukkelin elämästä. Lintuun liittyvien uskomusten ja tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy selkeätä tietoa lajista, sen elintavoista ja -ympäristöstä. Kuukkeli kuvataan älykkääksi, eloisaksi ja uteliaaksi linnuksi. Se on paikkalintu, joka selviytyy pohjoisen kylmässä talvessa hyväntuulisen hiljaisesti. Kuukkelin talvinen hiljaiselo kertoo sopeutumisesta olosuhteisiin, joissa sen kokoisen linnun ei oikeastaan pitäisi selviytyä.

Kuukkeli on suurelle osalle suomalaisia lintu, johon törmätään Lapin hiihtolatujen tai luontopolkujen taukopaikoilla. Etelämpänä kuukkeli on maassamme uhanalainen ja sen elinalueet vähenevät kovaa vauhtia. Kaiken kaikkiaan lajin kannat ovat vähentyneet erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta kannat ovat laskussa koko lajin esiintymisalueella. Kuukkeli kuvastaakin hyvin kuinka tärkeässä vaiheessa Suomessa ollaan metsiensuojelun suhteen.

Vuoden Luontokirjassa on hyvin vahva suojelusanoma. Etelä-Suomessa tarvitaan nopeasti päätöksiä olemassa olevien arvokkaiden metsäalueiden säilyttämiseksi. Tekijöiden mukaan myös talousmetsien käsittelyä tulisi pystyä muokkaamaan ekologisempaan suuntaan. Ilman näitä muutoksia kuukkelin, kuten monen muunkin metsälajin tarina voi päättyä surullisesti.

Valintaraati uskoo, että vuoden luontokirja innostaa ihmisiä tarkkailemaan luontoa ja metsiä uudesta näkökulmasta. “Lisäksi kirja tuo monille vaeltajille paljon tietoa erämaan hiljaisesta seuralaisesta mukavalla tavalla. Tämän kirjan lukemisesta tulee hyvä mieli”, totesi raadin puheenjohtaja Outi Mikkonen tänään Vuoden Luontokirjan julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Tämänkertainen kirjatarjonta oli erittäin korkealaatuista ja valittavana oli useita teoksia, jotka olisivat voineet voittaa. Kuitenkin raati oli ratkaisussaan yksimielinen. Raatiin kuuluivat Outi Mikkosen, Senior Manager, Environmental Affairs, Nokia, lisäksi professori Erkki Leppäkoski Åbo Akademista ja suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä.

Vuoden Luontokirja -kilpailu on järjestetty vuodesta 1978 lähtien. Tänä vuonna siihen osallistui seitsemän kustantajaa yhteensä 13 teoksella.

Luontokuvaaja Hannu Siitonen on tarkkaillut ja valokuvannut vuosikausia kuukkelimetsän kiehtovaa elämää. Luontokirjailija Heikki Willamo on kutonut hänen herkkien valokuviensa ympärille kiinnostavan tarinan kuukkelien elinoloista ja huikeasta sopeutumisesta ympärivuotiseen taigametsässä asumiseen. Hannu Siitonen on kuvannut muun muassa pääosan Kotka ja tuhat joutsenta -kirjan valokuvista. Heikki Willamo on julkaissut useita luontokirjoja ja kirjoittanut artikkeleja alan lehtiin.

Lisätietoja:
tiedottaja Tuuli Äikäs, gsm 040 592 6532, puh. (09) 7740 1051, [email protected]

Valokuva- ja kirjatiedustelut

:

Kusannusosakeyhtiö Otava, tiedottaja Tarja Kopra, puh. (09) 1996 272, [email protected]