WWF:n vapaaehtoisissa öljyntorjuntajoukoissa on jo yli 2500 henkeä

Suomen WWF:n vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin on ilmoittautunut jo 2518 suomalaista. 180 vapaaehtoista on tähän mennessä koulutettu ryhmänjohtajiksi. Öljyntorjuntaa käsittellään tänään kansainvälisessä seminaarissa Kuntatalolla Helsingissä

Suomen WWF jatkaa ryhmäjohtajakoulutuksia tänä keväänä. Jo koulutetut ryhmänjohtajat saavat toukokuussa jatkokoulutusta mm. maasto-osioin. Uudet ryhmäjohtajakoulutukset pidetään elokuussa, jolloin on tarkoitus kouluttaa 180 ryhmänjohtajaa lisää.

“Syksyllä Länsi-Uudellamaalla sattuneet kaksi pienehköä öljyvuotoa osoittivat, että vapaaehtoisista on hyötyä öljyonnettomuuden torjunnassa. Öljyn kerääminen rannoilta on hidasta käsityötä”, korosti WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen tämän päivän seminaarissa. Koulutetut vapaaehtoiset ryhmänjohtajat puolestaan osaavat toimia viranomaisten ja vapaaehtoisten välissä.

WWF selvittää myös parhaillaan yhdessä yhteistyökumppaniensa, mm. SYKEn kanssa, minkälainen pelastusyksikkö toimisi parhaiten öljyonnettomuustilanteissa öljyyn tahriintuneiden eläinten, erityisesti lintujen hoitamisessa.

WWF korostaa, että ensi sijaisesti on panostettava kaikin tavoin öljyonnettomuuksien ehkäisyyn. Koska öljyonnettomuuden riski kuitenkin kasvaa, öljyntorjuntavalmiuksien on oltava parhaat mahdolliset. Siinä vapaaehtoissektorilla on tärkeä rooli.

Varoja kaivataan öljyntorjuntajoukkojen varustamiseen

Tällä hetkellä WWF kaipaa varoja öljyntorjuntajoukkojen varustamiseen (lahjoitustiedot alla). Jokaisen vapaaehtoisen öljyntorjujan varustamiseen tarvitaan 70 euroa. Tällä pystytään hankkimaan PVC-sadeasu, suojahaalari, öljynkestävät kumisaappaat, suojakäsineet sekä lapiot, ämpärit ja harjat. Ryhmänjohtajien koulutuskustannukset ovat noin 100 euroa/henkilö. Joukkoja varten täytyy myös hankkia mönkijä ja peräkärry, jotka maksavat noin 10 000 euroa.

Jos öljyonnettomuus tapahtuu, WWF hoitaa varusteiden lisäksi myös vapaaehtoisten ruokahuollon ja majoituksen. Nämä kustannukset ovat noin 10 euroa/hlö/päivä. Suuren onnettomuuden torjuntaan voi osallistua 100 henkilöä päivässä usean viikon ajan, joten kustannukset nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

WWF:n vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin voi ilmoittautua kuka tahansa terve 18-65 -vuotias henkilö. Ilmoittautumisen yhteydessä voi myös ilmaista kiinnostuksensa ryhmänjohtajakoulutuksiin, joiden osallistujat valitaan erikseen mm. alueellisen jakauman ja erityisosaamisen perusteella. Ilmoittautumisen ja lahjoitukset voi tehdä internet-sivuillamme.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666, sähköposti: [email protected]

Ilmoittautumiset:

http://www.wwf.fi/oljyntorjuntajoukot ,Tanja Pirinen, 09-7740 1035