Uusi tutkimus: Luonnossa 1600 isopandaa

Tulokset Kiinan laajimmasta isopandakannan tutkimuksesta paljastavat, että luonnossa elää 1600 pandaa. Tämä on 40 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin on luultu. Viimeisin tutkimus 1980-luvun lopulta paljastaa luonnossa silloin eläneen 1100 isopandaa. Uudet tutkimustulokset saatiin neljä vuotta kestäneen tutkimuksen aikana isopandoista ja niiden elintavoista. Tutkimusta johtivat Kiinan valtio ja WWF.

Tutkimuksessa löydettiin ennennäkemättömän suuri isopandakanta (

Ailuropoda melanoleuca

). Tämän lisäksi huomattiin isopandojen esiintyvän alueilla, missä niitä ei aiemmin oltu tavattu, kuten Liubassa ja Ningqiangissa. WWF:n asiantuntijat uskovat, että havaittu ero yksilöiden määrässä on selitettävissä täsmällisemmällä laskennalla kuin parantuneilla elinoloilla. Metsien kaataminen ja salametsästys ovat edelleen huomattavia uhkia pandoille.

Aikaisemmissa tutkimuksissa isopandojen koko määrää arvioitiin tietyn joukon perusteella, uudessa tutkimuksessa on pyritty laskemaan jokainen yksilö yksityiskohtaisen kenttätyön ja kehittyneen GPS-teknologian avulla.

“Kehittyneiden laskentametodien ansiosta meillä on täsmällisempiä lukuja siitä, kuinka monta yksilöä elää luonnossa ja missä niiden asuinseudut sijaitsevat. Isopandat ovat riippuvaisia elinympäristönsä tilasta ja olemme nyt saaneet uutta tietoa myös siitä”, sanoi James Harkness, WWF Kiinan edustaja. “Tutkimustulokset auttavat meitä seuraavien vuosien aikana edistämään tämän harvinaisen ja arvokkaan eläimen suojelua.”

Koko tutkimuksen ajan WWF antoi taloudellista ja teknistä apua Kiinan metsäviranomaisille. Lisäksi WWF auttoi kehittämään laskentatavan, jota käytettiin isopandakantaa kartoitettaessa. Yli 170 ihmistä työskenteli 54 piirikunnassa Sichuan, Shaanxin ja Gansun provinsseissa. Tutkimusala oli yli 23 000 neliökilometriä. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että Sichuanissa sijaitsevien Minshan vuorten ja Shaanxissa sijaitsevan Qinlingin vuorijonon suojelu on olennaista isopandan tulevaisuuden turvaamiseksi.

Myös Suomen WWF:n osallistuu pandojen suojeluun ja on mm. tukenut pandan salametsästyksen vastaisia valvontajoukkoja Lounais-Kiinassa Wanglangin luonnonsuojelualueella.

Jatkossa WWF keskittyy pandojen suojelualueiden yhdistämisiin muun muassa istuttamalla metsiä sekä kehittämällä seurantaa ja salametsästyksen vastaisia toimia. WWF:n yhteistyökumppani Shaanxin provinssin hallitus rakensi isopandoille viisi uutta suoja-aluetta. Tämän lisäksi viime huhtikuussa rakennettiin viisi metsäkäytävää, jotka yhdistävät isopandojen merkittävät asuinalueet toisiinsa. Kiinassa on nyt 40 pandojen suojelualuetta. Tämä on merkittävä parannus verrattuna aikaan kaksi vuosikymmentä sitten, jolloin alueita oli 13.

“Tutkimuksen tulokset eivät ole merkittäviä vain isopandoille tai WWF:lle, vaan myös Kiinan 1,3 miljardille asukkaalle”, sanoi tohtori Susan Lieberman, WWF:n kansainvälisen ohjelman johtaja. “Isopanda on voimakas symboli Kiinan tulevaisuudesta – tarpeesta tasapainottaa ihmisten tarpeet ja luonnon suojeleminen.”

Lisätietoa:

Olivier van Bogaert, WWF International, puh. +41 22 364 9554, ovanbogaert@wwfint.org
Joanna Benn, WWF Species Programme, puh. +41 22 364 9093, jbenn@wwfint.org
Li Ning, WWF-China, puh. +86 10 6522 7100, nli@wwfchina.org
Jari Luukkonen, Suomen WWF:n suojelujohtaja, puh. (09) 7740 1045, 040 585 0020, jari.luukkonen@wwf.fi