Naantalissa öl­jyyn­ty­nei­tä lintuja

Naantalin edustalla on havaittu pahasti öljyyntyneitä kyhmyjoutsenia sekä mahdollisesti muita öljyyntyneitä vesilintuja. WWF:n edustajat lähtivät paikan päälle selvittämään, voidaanko lintuja auttaa. WWF korostaa, että Suomesta edelleen puuttuu toimiva järjestelmä ja pelastustoimelta tietotaito ja toimintavalmius öljyyntyneiden eläinten auttamiseksi.

Naantalin edustalla on havaittu vesilintuja, mm. kyhmyjoutsenia, jotka ovat tahriintuneet öljyyn. Öljy on peräisin ylivuodosta, joka sattui Naantalin satamassa sementtialuksen tankkauksen yhteydessä. Paikallisten arvioiden mukaan ainakin noin 15 kyhmyjoutsenta on pahasti tahriintunut öljyyn. Myös alueella olevia muita vesilintuja, esimerkiksi sorsalintuja on voinut tahriintua öljyyn. Pahimmassa tapauksessa satoja lintuja on voinut öljyyntyä.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen ja merikotkatyöryhmän jäsen Hannu Ekblom, joka on erikoistunut lintujen kiinniottamiseen, lähtivät äsken paikan päälle. WWF:n toivoo saavansa kiinni mahdollisimman paljon lintuja, jotta niiden kunto voidaan arvioida ja sen pohjalta päättää, voidaanko linnut yrittää puhdistaa vai onko armeliaampaa lopettaa ne. Olot lintujen kiinniottoon ovat kuitenkin vaikeat, ja on mahdollista, että niitä ei saada kiinni, ja ne menehtyvät tuskaisesti luonnossa.

WWF korostaa, että kyseessä on pieni öljyvuoto ja silti lintujen kiinniotto ja hoito on valtava työ, ja todennäköisesti suurta osaa ei edes voida pelastaa. Mikäli suuronnettomuus sattuu, Suomessa ei ole valmiuksia öljyyntyneiden eläinten hoitoon.

”WWF:n mielestä öljyntorjunnasta vastaavan pelastustoimen koulutusta ja toimintavalmiutta öljyyntyneiden lintujen kiinniotosta ja hoidosta on pikaisesti lisättävä”, sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF tiedottaa tilanteesta uudestaan perjantaina. Puhelimiin vastaaminen on hankalaa lintujen kiinnioton ja hoidon aikana.

Lisätietoja: WWF Suomi, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020