WWF vaihtoi verkot katiskoihin saimaannorpan hyväksi Yövedellä

Yövedellä kaksi kalastuskuntaa on sitoutunut suojelemaan saimaannorppia kalastamalla norppa-alueella 15.4.–30.6. välisenä aikana vain katiskoilla ainakin seuraavat viisi vuotta. WWF hankki kalastajille hyvin kalastavat Weke-katiskat verkkojen tilalle, ja vaihtokauppa suoritettiin tänään Yöveden rannalla katiskatempauksessa. Katiska on norppaystävällinen kalastusväline verkkoihin verrattuna: kuutit eivät huku siihen, ja näin norppakanta vahvistuu.

Saimaannorpan (Phoca hispida saimensis) kuutit hukkuvat helposti verkkoihin. 1980-luvun alussa, kun verkkokalastusta ei ollut rajoitettu, keväällä syntyneistä kuuteista hukkui verkkoihin 80 % ensimmäisen elinvuotensa aikana. Myös aikuiset norpat voivat kuolla kalanpyydyksiin. Sukukypsän naaraan kuolema on vakava menetys norppakannan elpymisen kannalta. Pesimäalueiden vapaaehtoiset kalastusrajoitukset ovat vähentäneet verkkokuolleisuutta.

“Kun norppakanta on nyt kasvussa ja leviää vanhoille elinalueilleen, on tärkeää, että mökkiläiset ja asukkaat auttavat norpan lisääntymistä siirtymällä kalastamaan norpalle vaarattomilla pyyntimenetelmillä, kuten vahvistetuilla katiskoilla”, sanoi WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen Yöveden rannalla tänään.

“Norppia on havaittu Yövedellä muutaman viime vuoden aikana: kesäasukkaat ovat nähneet norppapariskuntia ja jopa kuutin. Aloimme pohtia, miten voisimme auttaa norppaa, alueen alkuperäistä kalastajaa, palaamaan vanhoille kotiseuduilleen. Heinäkuisessa kalaillassamme kyselimme asukkaiden mielipidettä rauhoituksesta, ja palaute oli hyvin myönteistä. Myös naapuri, Liiansaaren osakaskunta, saatiin mukaan. Mökkiläiset ovat unohtaneet vanhat kaunat ’verkkojenrepijää’ kohtaan. Toki muikkuverkoissa on yhä ollut puolikkaita muikkuja, mutta kun olen kysynyt, harmittaako, vastaus on poikkeuksetta iloinen hymy ja toteamus, että kyllä ruokaa riittää ja on hauskaa seurata norppia. Havainnoitsijoilla on vahva usko, että norpilla ja heillä on molemminpuolinen ilo tavata”, Himalansaaren osakaskunnan puuhamies Antti Kovanen sanoi tilaisuudessa.

“Norppien paluu tuhatvuotisille sukellusvesille, Astuvansalmen kalliomaalauksien lähelle on tapahtumassa. Yövedellä on paljon kesämökkejä ja kannan elpyminen on vaikeaa. Norpat joutuvat sopeutumaan ihmisten liikkeisiin ehkä enemmän kuin missään muualla Saimaalla. Yövetisten rantaeläjien suhtautuminen norppiin on kuitenkin niin myönteistä, että yhteiselo on mahdollista. Tempauksessa ja osakaskuntien oma-aloitteisuudessa on esimerkkiä minne tahansa hylkeiden vesille. Yöveteläisten vapaaehtoisuus kertoo myös, että ’omia norppia’ on ilo seurata ja suojella”, luontokuvaaja Juha Taskinen sanoo.

WWF vaihtoi verkot katiskoihin Yöveden rannalla haitarimusiikin säestyksellä, ja tilaisuudessa nautittiin myös norppakuulumisista, rantakalasta ja letuista. Paikalla oli Yöveden seudun asukkaita ja mökkiläisiä, Saimaan norppaklubi ry:n edustajia, Himalansaaren ja Liiansaaren osakaskuntalaisia, luontokuvaaja Juha Taskinen, WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen ja katiskavalmistaja Veikko Hakala. Osallistujat olivat pukeutuneet tempauksen kunniaksi Nestori Miikkulainen -tyyliin. Tilataiteilija Teppo Laurinolli tekee luovutetuista verkoista tilataideteoksen Joensuuhun. Katiskoja luovutettiin yhteensä 40 kappaletta.

Kenties useita vuosia ilman norppia olleella Yövedellä elää nyt pieni norppakanta, 4–6 yksilöä, ja katiskatempauksen tavoitteena on auttaa kannan kasvua. Rauhoitettavaan alueeseen kuuluu Himalansaaren ja Liiansaaren osakaskuntien vesialueella noin 800 hehtaarin suuruinen alue.

Kaikkiaan saimaannorppia uiskentelee Saimaan vesillä noin 280 yksilöä. Saimaannorppa on erittäin uhanalainen, rauhoitettu laji. Norppien ystävät voivat katiskalla kalastamisen lisäksi auttaa norppia myös liittymällä saimaannorpan kummeiksi. Liittyminen käy helposti osoitteessa www.wwf.fi/liity. Liittyjä voi valita itselleen sopivan tukisumman ja maksutavan. Saimaannorpan kummit ovat mukana pelastamassa uhanalaisen luonnon symbolia yhdessä WWF:n kanssa.

Lisätietoja: Luontokuvaaja Juha Taskinen 0500 174 200; WWF/pääsihteeri Timo Tanninen 040 5749 266; Himalansaaren osakaskunta/sihteeri Antti Kovanen 050 502 8050; Liiansaaren osakaskunta/puheenjohtaja Seppo Kiljunen 050 375 4925 Valokuva Yöveden Kylli-norpasta: WWF/tiedottaja Laura Saarilahti, 040 556 9860, [email protected]