Sikiöt altistuvat vaarallisille kemikaaleille

Sikiöt altistuvat vaarallisille kemikaaleille jo kohdussa. Tämä käy ilmi Greenpeacen ja WWF:n tänään julkistetusta raportista “A present for life”. Raportissa on analysoitu raskaana olevien naisten verikokeita sekä napanuorista otettuja näytteitä. Suurin osa kemikaaleista on peräisin päivittäistavaratuotteista, kuten hajusteista, puhdistusaineista, muovituotteista ja elektronisista laitteista.

Raportti sisältää myös toksikologien ja kasvatustieteilijöiden arviot siitä miten kyseiset kemikaalit vaikuttavat lasten kehitykseen.

– On äärimmäisen järkyttävää, että altistumme tällaisille kemikaaleille kehdosta hautaan ja että jopa syntymättömät lapset ovat kemikalisoitumisen uhreja. Hallitusten on ryhdyttävä toimiin vaatiakseen yrityksiä korvaamaan näitä kemikaaleja turvallisilla vaihtoehdoilla, Greenpeacen myrkkykampanjavastaava Henrik Pedersen toteaa.

Tutkimuksessa analysoitiin kahdeksan eri kemikaalin esiintymistä raskaana olevien naisten verestä. Yhteensä 42 verinäytettä ja 27 napanuoranäytettä tutkittiin Greenpeacen toimesta Groningenin yliopistollisessa sairaalassa Alankomaissa. Verinäytteistä löytyi mm.

bromattuja palonestoaineita, jotka aiheuttavat oppimis- ja käyttäytymishäiriöitä koe-eläimissä. Lisäksi näytteissä havaittiin synteettisiä myskejä sekä kemikaaleja, jotka häiritsevät ihmisten hormonitoimintaa, vaikeuttavat lisääntymiskykyä sekä aiheuttavat syöpää.

– On todella tärkeää, että EU:n uusi kemikaalilainsäädäntö ei salli sellaisia porsaanreikiä, jotka mahdollistavat vaarallisten kemikaalien käytön tulevaisuudessa. Kemikaaliteollisuus on väittänyt toistuvasti, että kyseiset kemikaalit pysyvät tuotteissa ja että niiden leviämisestä ei ole vaaraa. Väite ei pidä paikkansa, sillä raporttimme osoittaa, että kemikaalit löytyvät jopa syntymättömistä lapsista, WWF:n myrkkykampanjasta vastaava Karl Wagner aprikoi.

EU valmistelee parhaillaan uutta kemikaalilainsäädäntöä. REACH-ehdotus antaa Euroopalle oivan mahdollisuuden suojella ihmisiä ja ympäristöä vaarallisilta kemikaaleilta. Yritytysten on kannettava vastuunsa markkinoilla olevien kemikaalien vaikutuksista. Greenpeace ja WWF vetoavat lainsäätäjiin, että ihmisten terveys ja ympäristö asetetaan etusijalle poistamalla myrkyllisimmät kemikaalit tuotannosta sekä velvoittamalla yritykset korvaamaan haitallisia kemikaaleja turvallisilla vaihtoehdoilla.

Lisätietoja:

Henrik Pedersen, myrkkykampanjavastaava, Greenpeace, + 45 22 88 16 15 Helen Perivier, myrkkyasiantuntija, Greenpeace, +32 496 127 107 Olivier VanBogaert, WWF International, + 41 22 364 9554, WWF Suomi, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020

Lue raportti kokonaisuudessaan.

Muita linkkejä:

http://www.panda.org/detox

http://www.greenpeace.org/toxics/cheminvestigations