Kansalaisten EU-vetoomus kemikaaliasetuksen puolesta luovutettiin

Yli 160 000 ihmistä on allekirjoittanut WWF:n vetoomuksen tiukan kemikaaliasetuksen puolesta. Kansalaiset haluavat saada kemikaalit tiukempaan valvontaan ja kieltää haitallisimmat kemikaalit.

WWF:n kansainvälinen DetoX-kampanja sekä WWF-toimistot ovat keränneet eri tavoin nimiä vetoomuksiin tiukan REACH-kemikaaliasetuksen puolesta. 160 000 ihmistä eri EU-maista vaatii EU-päättäjiltä myrkytöntä tulevaisuutta.

Vetoomukset luovutettiin tänä aamuna Roomassa MEP Guido Sacconille (EP:n sosiaalidemokraattinen ryhmä), joka on parlamentin REACH-esittelijä. Parlamentti äänestää REACH:sta 16.11.

“Kansalaiset ovat huolissaan kemikaalien yhteyksistä terveyshaittoihin, kuten allergioihin, syöpiin ja hormonihäiriöihin. Tutkijat yhdistävät esimerkiksi miesten sperman laadun heikkenemisen ja kasvavat rintasyöpäluvut kemikaaleihin. Vaarallisia, edelleen käytössä olevia kemikaaleja on löydetty huolestuttavan runsaasti myös luonnosta. Nyt Euroopan päättäjillä on mahdollisuus vastata kansalaisten huoleen ja äänestää tiukan kemikaaliasetuksen puolesta”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF korostaa, että REACH-asetuksesta ei koidu sellaisia kustannuksia kuin kemikaaliteollisuus on mustamaalannut. EU:n komission mukaan kemikaalien testaus- ja rekisteröinti maksaisi noin 2,5 miljardia euroa 11 vuoden aikana, ja epäsuorat kustannukset ovat samansuuruiset. Pohjoismaiden ministerineuvoston tutkimuksen mukaan kustannukset on arvioitu 0,06 prosentiksi kemikaaliteollisuuden voitoista.

REACH:n hyödyn syöpien, allergioiden, astman ja muiden sairauksien vähentämiseksi komissio arvioi vähintään 50 miljardin euron arvoiseksi.

WWF korostaa, että teollisuuden markkinoima testausmalli eli “riskiin perustuva priorisointi” vesittäisi koko asetusehdotuksen: Kemikaalien ongelmia on se, että suurimman osan vaikutuksia ei tunneta. Jos aineista ei ole tietoja, niitä on mahdotonta priorisoida testausjärjestykseen. Siksi komission ehdotus siitä, että kemikaalien tuotantomäärä ratkaisee testauksen, on ainoa malli, jolla haitalliset kemikaalit voidaan poistaa käytöstä.

WWF:n vetoomuksen nimiä on kerätty sähköisesti internetissä sekä perinteisellä tavalla. Suomalaisia allekirjoituksia kerättiin viime keväänä WWF Suomen internet-sivulla, ja niitä on yli 4 000.

Lisätietoja:

WWF Suomi, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020; viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666