WWF:n va­paa­eh­toi­set öl­jyn­tor­jun­ta­jou­kot har­joit­te­le­vat hyisellä Ba­rent­sin­me­rel­lä

WWF kouluttaa nyt venäläisiä ja norjalaisia öljyntorjujia Barentsinmeren rannalla Norjassa, Vardøssa, 3.–8.3. pidettävissä harjoituksissa. Barentsinmeren öljykuljetusten määrän arvioidaan nousevan 12 miljoonasta tonnista vuonna 2004 aina 80 miljoonaan tonniin vuoteen 2015 mennessä. Nyt pidettäviin harjoituksiin osallistuu yhteensä 50 norjalaista ja venäläistä, joiden joukossa on sekä vapaaehtoisia että viranomaisten edustajia.

”On hälyttävää, etteivät öljyvaroiltaan rikkaan Norjan viranomaiset ole ottaneet öljyonnettomuuden riskiä tarpeeksi vakavasti. Norjalaiset poliitikot ovat petroholisteja. He unohtavat, että Pohjois-Norjassa kymmenen kertaa enemmän ihmisiä työskentelee kalastuksen ja matkailun kuin öljyn parissa. Kalastus ja matkailu ovat pitkällä tähtäimellä kestävämpiä elinkeinoja kuin öljytalous”, Rasmus Hansson, WWF Norjan pääsihteeri sanoo.

”Jos öljyonnettomuus tapahtuu Barentsinmerellä hankalissa jääolosuhteissa pimeään talvisaikaan, rantojen puhdistamisen haasteet ovat valtavat. Öljy myös hajoaa hitaammin arktisissa olosuhteissa kuin lämpimissä oloissa. On tärkeää, että öljyonnettomuuteen varaudutaan myös Barentsinmerellä. Näin jatkamme WWF Suomen Itämerellä aloittamia öljyntorjuntakoulutuksia muilla merkittävillä öljynkuljetusväylillä”, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Öljyntorjuntajoukkojen kouluttaminen on osa WWF:n työtä merten hyvinvoinnin puolesta. Toiminta sai alkunsa Suomesta, jonne WWF Suomi perusti vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot vuonna 2002. Suomalaisiin vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin kuuluu jo yli 3500 henkeä. Nyt toiminta on levinnyt myös Norjaan, Venäjälle ja Viroon. Venäjällä koulutusta tuetaan WWF Suomen ja Suomen ulkoasiainministeriön lähialueyhteistyövaroilla. WWF Norja aikoo kouluttaa 300 vapaaehtoista tämän ja ensi vuoden aikana. Ensimmäiset harjoitukset Norjassa pidettiin Lofooteilla marraskuussa 2005. Vapaaehtoisten öljyntorjujien työn merkitys tuli ilmi esimerkiksi vuonna 2002 Espanjan rannikolla tapahtuneessa Prestige-laivan öljyonnettomuudessa, jossa vapaaehtoiset ja paikalliset kalastajat siivosivat noin 70 % mereen päässeistä 70 000 tonnista öljyä.

Barentsinmeri on maailman puhtaimpia ja koskemattomimpia merialueita. Se on monien merilintu-, merinisäkäs- ja kalalajien elinaluetta: pohjoisessa viihtyvät muun muassa turska (Gadus morhua), kaskelotti (Physeter macrocephalus), miekkavalas (Orcinus orca) ja lunni (Fratercula arctica ). Lähistöltä, Lofoottien seudulta, löydettiin hiljattain myös maailman suurin kylmän veden koralliriutta. Öljyonnettomuus raunioittaisi herkän arktisen luonnon hyvinvoinnin lisäksi myös paikallisen talouden, joka rakentuu matkailu- ja kalastustulojen varaan. Siksi WWF kampanjoi öljyntorjuntajoukkojen kouluttamisen lisäksi myös sen puolesta, että Barentsinmerelle myönnettäisiin erityisen herkän merialueen eli PSSA-alueen status. Itämerelle tämä status on jo myönnetty.

Lisätietoja:
WWF Norja / koordinaattori Nina Jensen, puh. + 47991 69694
WWF Suomi / meri-asiantuntija Anita Mäkinen, puh. 040 527 1425