Naturewatch-stipendit jaettiin kouluille Helsinkiin ja Sipooseen

Pitäjänmäen peruskoulu Helsingistä ja Etelä-Sipoon koulu Sipoosta saivat tänään WWF:n ja Lapsi Luonto Säätiön Naturewatch-stipendin, joka myönnetään vuosittain erityisen ansiokkaasta ympäristökasvatuksesta. Pitäjänmäen peruskoulun stipendin jakoi kunniavieras, WWF Nepalin projektikoordinaattori Sushila Nepali. Tilaisuuksissa sai ensiesityksensä myös oppilaiden tekemä ”Naturewatch – polku luontoon” -video. Naturewatch on WWF:n maksuton ympäristökasvatusohjelma kouluille.

”WWF haluaa toimia tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa ja edistää opetusta lähiluonnossa, sillä retket ja tutkimusten tekeminen ovat lähtökohtana ympäristövastuullisuudelle ja aktiiviseksi toimijaksi kasvamiselle. Suuri kiitos kuuluu opettajille, jotka omalla toiminnallaan ja innollaan vievät ympäristökasvatusta eteenpäin muun muassa Naturewatchin kautta”, WWF:n ympäristökasvattaja Hanna Nordström sanoo.

“Nykyajan ihminen elää valitettavan useinaikaerillään luonnosta, jotenon tärkeää, että lapsia kannustetaanottamaan huomioon luonto ja saamaan siitä myönteisiä elämyksiä. Näin lapset voivat oppia jo pienenä ymmärtämään, miten he voivat itse vaikuttaa luonnon ja ihmisten hyvinvointiin”, Lapsi ja Luonto Säätiön hallituksen puheenjohtaja Lea Koskelo sanoo.

Pitäjänmäen peruskoulu palkittiin pitkäjänteisestä ympäristökasvatustyöstä. Koulu on ollut mukana Naturewatchissa sen alusta lähtien, eli vuodesta 1999. Naturewatch-metsätehtäviä on tehty joka syksy biologianopetuksen yhteydessä. Samaa koulun lähimetsää on siis seurattu jo vuosia. Kaikille uusille seitsemäsluokkalaisille järjestetään vuosittain myös luontoaiheinen yökoulu, jossa Naturewatch-tehtäviä hyödynnetään.

”Tavoitteena on ollut löytää ja tunnistaa lajeja, tutustua kaupunkimetsään osana omaa asuinympäristöä sekä nauttia syksyisestä metsästä”, lehtori Sari Tapojärvi Pitäjänmäen peruskoulusta kertoo. Pitäjänmäen peruskoulun stipendin jakoi WWF Nepalin ympäristökasvattaja Sushila Nepali. Nepali myös kertoi suomalaisoppilaille ympäristötyöstä Nepalissa. Nepali on uranuurtaja työssään, sillä koulutettu, työssäkäyvä nainen on Nepalissa harvinaisuus.

Etelä-Sipoon koulu palkittiin erityisesti aktiivisesta toiminnastaan Naturewatch-videon tuottamisessa. Video sai ensiesityksensä tänään pidetyissä Naturewatch-stipenditilaisuuksissa. 5A-luokan oppilaat käsikirjoittivat videon yhdessä ja kuvasivat myös suuren osan materiaalista. Vuonna 2006 koulussa on ollut meneillään kestävän kehityksen teemavuosi, johon kaikki luokat ovat osallistuneet.

Naturewatch on ollut luokanopettaja Rauno Haapaniemen mielestä hyvä väline ympäristökasvatuksessa. ”Minusta on tärkeää, että liikutaan luonnossa. Siellä leikkiessä oppii rakastamaan luontoa ja suhtautumaan myönteisesti ympäristönsuojeluun”, Haapaniemi Etelä-Sipoon koulusta toteaa.

WWF sekä Naturewatchia tukeva Lapsi ja Luonto Säätiö palkitsevat vuosittain erityisen ansiokkaasti ympäristökasvatustoimintaan osallistuneen koulun tai koulut yhteensä 1000 euron stipendillä. WWF:n toiminnallisuuteen innostava Naturewatch-ohjelma on 7–18-vuotiaiden ympäristöopetuksen tehtäväpaketti. Naturewatch-tehtävät houkuttelevat oppilaita tutkimaan lähiluontoa ja ohjaavat pohtimaan ihmisen toiminnan vaikutusta ympäristöön. Tutkimusalueita on kuusi: metsät, puistot, talviluonto, järvet ja joet, rannikko ja kulutustottumukset.

WWF:n Naturewatch-tutkimuksiin osallistui vuonna 2006 oppilaita yhteensä 65 koulusta ympäri Suomea. Toiminta on kansainvälistä: tutkimuksia tehdään Suomen lisäksi Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Naturewatch-tehtäväpaketti, oppilaiden luontohavainnoista laadittu raportti, koulutus ja tapahtumat ovat kouluille maksuttomia, sillä toimintaa tukevat Canon, Fortum, Ingman, Lapsi ja Luonto Säätiö, Metso, OP-ryhmä, Toyota ja Vapo.

Lisätietoja:
WWF / ympäristökasvattaja Hanna Nordström, gsm 050 522 5472; tiedottaja Laura Tahkokallio,
gsm 040556 9860, [email protected]
Pitäjänmäen peruskoulu: biologian, maantieteen ja kotitalouden lehtori Sari Tapojärvi, gsm 040 548 3999, [email protected]
Etelä-Sipoon koulu: luokanopettaja Rauno Haapaniemi, puh. (09) 235 37414, [email protected]

Tietoa Naturewatch-ohjelmasta ja -stipendistä sekä kooste vuoden 2006 tutkimustuloksista

Kooste Etelä-Sipoon koululaisten tekemästä “Naturewatch – polku luontoon” -videosta (wmv-tiedosto, 20 Mt).