WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin liittynyt viidessä vuodessa yli 4600 suomalaista

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot juhlivat 5-vuotissyntymäpäiviään 29.4.2008. Viiden vuoden aikana mukaan on liittynyt jo yli 4600 suomalaista. Öljykuljetusten määrä Itämerellä on lisääntynyt nopeasti ja vakavan öljyonnettomuuden uhka kasvaa. Vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot toimivat viranomaisten tukena öljyonnettomuuksien jälkitorjunnassa.

WWF on vakiinnuttanut asemansa osana Suomen öljyntorjuntaa tarjoamalla koulutettua ja organisoitua työvoimaa pelastuslaitosten tueksi. Rantojen siivous ja öljyyntyneiden lintujen puhdistus on hidasta käsityötä, johon tarvitaan osaavia ja aktiivisia vapaaehtoisia.

”Yhteistoimintasuhteet viranomaisiin ja muihin toimijoihin ovat muodostuneet vankoiksi. Vapaaehtoiset on huomioitu resurssina myös Suomenlahden öljyntorjuntasuunnitelmassa”, projektikoordinaattori Toni Jokinen WWF:stä kertoo.

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot perustettiin 29.4.2003. Vuoden 2008 alusta WWF on kouluttanut kuukausittain myös siviilipalvelusmiehiä resurssiksi öljyvahingon jälkitorjuntaan. WWF järjestää öljyntorjuntajoukoilleen säännöllisesti koulutusta ja käytännön harjoituksia. Öljyonnettomuuden sattuessa vapaaehtoisjoukko saadaan nopeasti paikan päälle.

”Vapaaehtoisille on tarjolla koulutusta öljyn rantatorjunnasta, ryhmän ohjaamisesta sekä öljyyntyneiden eläinten hoidosta. Täydennyskoulutuksia järjestetään esimerkiksi radioviestinnästä ja johtamisesta. Mahdollisuuksien mukaan WWF osallistuu vapaaehtoisryhmän kanssa viranomaisten yhteistoimintaharjoituksiin”, Jokinen kertoo.

WWF on Itämeren suojelukomission Helcomin virallinen tarkkailija. Helcomissa toimii myös aktiivinen Response-öljyntorjuntaryhmä, jossa WWF on edistänyt ja kehittänyt erityisesti öljyyntyneiden eläinten hoitoon varautumista Itämeren alueella. Öljyyntyneiden eläinten hoidossa WWF työskentelee tiiviisti myös kansainvälisen Sea Alarm -säätiön kanssa.

WWF:n kansainvälisessä verkostossa WWF Suomi edistää muiden maiden WWF-toimistojen öljyntorjuntavalmiuden kehittämistä niiden omilla alueilla. Virossa, Norjassa ja Venäjällä on otettu oppia Suomesta ja luotu malli vapaaehtoiselle öljyntorjuntatoiminnalle.

Suomessa WWF osallistuu erilaisiin työryhmiin, jotka arvioivat ja edistävät Suomen kansallista öljyntorjuntavalmiutta.

Lisätiedot:

Toni Jokinen, projektikoordinaattori WWF, 050557 6465, etunimi.sukunimi @wwf.fi

www.wwf.fi/oljyntorjuntajoukot

Lahjoitukset WWF:n vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen toimintaan:

Nordea 157230-11189

www.wwf.fi/lahjoita