WWF valitsi Vuoden luontokirjaksi teoksen Laulujoutsenen perintö

WWF on valinnut Vuoden 2008 luontokirjaksi WSOY:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton kustantaman teoksen Laulujoutsenen perintö. Suomalaisen ympäristöliikkeen taival. Kirja kertoo suomalaisen luonnonsuojelun vaiheista aina 1800-luvulta nykypäivään. Kirjan päätoimittajana on toiminut Helena Telkänranta.

Laulujoutsenen perintö. Suomalaisen ympäristöliikkeen taival on ohittamaton kirja kaikille luonnon- ja ympäristönsuojelusta sekä yhteiskunnallisesta keskustelusta kiinnostuneille. Herkulliset ajankuvat osoittavat, että asenteisiin ja arvostuksiin voidaan vaikuttaa, mutta se edellyttää myös vankkaa tutkimustietoa päätöksenteon tueksi. Kirjoittajat ovat käsitelleet aikanaan voimakkaasti tunteita herättäneitä aiheita johdonmukaisella otteella, joka antaa uskottavuutta. Toisaalta lukija tunnistaa monipuolisesta kuvamateriaalista suojelukohteita, tapahtumia ja keskeisiä uranuurtajia, jotka sykähdyttävät vieläkin”, toteaa valitsijaraadin jäsen, Metso Oyj:n johtaja Jukka Seppälä.

”Raadissa toimiminen oli antoisa kokemus, koska kilpailuun osallistui monta todella laadukasta teosta. Tarjolla ollut kirjavalikoima osoittaa, että Suomessa on paljon laadukkaiden luontokirjojen asiantuntevia tekijöitä. On myös hienoa, että kustantamot haluavat vaikuttaa luonnon- ja ympäristönsuojeluun tarjoamalla näitä kirjoja kaikille suomalaisille. Monien mainioiden teosten harmiksi Vuoden luontokirjan valinta oli meille kuitenkin helppoa, koska valittu teos oli mielestämme ylivoimainen”, kertoo valitsijaraadin jäsen kestävän kehityksen yliopettaja Liisa Rohweder, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulusta.

”Vuoden luontokirjan sisältö kertoo hyvin, kuinka vanhaa perua monet luonnonsuojelun saavutukset ovat. Minua huolestuttaakin se, että nyt 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa monet perinteiset luontoarvot ovat uhattuina ja tuntuu kuin esimerkiksi Suomen hallitus haluaisi kääntää pyörää muutaman vuosikymmenen taaksepäin. Voimakas paine metsien hakkaamiseksi, jokien ja vesistöjen rakentamiseksi tai vaikkapa metsästyksen aloittamiseksi kansallispuistoissa on paluuta suomalaisen arvomaailman kivikaudelle, joka sekin Vuoden luontokirjasta löytyy”, kertoo raadissa jo vuosia toiminut WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Laulujoutsenen perintö. Suomalaisen ympäristöliikkeen taival -teoksen päätoimittajana toimi Helena Telkänranta ja toimitusneuvoston puheenjohtajana Heikki Simola. Teoksen toimitustyöstä vastasi Seppo Parkkinen, ulkoasusta Heikki Laurila ja kuvatoimituksesta Kaija Keskinen.

WWF järjesti Vuoden luontokirja -kilpailun nyt jo 31. kerran. Kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä, 27 teosta. Valintakriteereinä oli muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Vuoden luontokirjan 2008 valitsijaraadin jäseninä olivat johtaja Jukka Seppälä Metso Oyj:stä, kestävän kehityksen yliopettaja Liisa Rohweder HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulusta ja suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä. Vuoden luontokirja 2008 -palkinto luovutetaan kirjan tekijöille ja kustantajille tänään 18.11. järjestettävässä julkistustilaisuudessa.

Lisätietoja:
WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040 585 0020
WWF, tiedottaja Suvi Huttunen, gsm 040 706 8470
WSOY, tietokustantamisen päällikkö Mari Wärri, gsm 040 827 6727