Huippuhiihtäjät ja -laskijat vaativat vahvoja ilmastotoimia Poznanissa

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhat lumisille talville ja hiihtokeskuksille ovat saaneet maailmankuulut hiihtolajien edustajat ja lumilautailijat huolestumaan lajiensa tulevaisuudesta. Huippu-urheilijat vaativatkin tänään perjantaina YK:n ilmastoneuvotteluihin Poznanissa osallistuvia hallituksia nopeisiin toimiin maailmanlaajuisten päästöjen vähentämiseksi. Hiihtolajien huiput ovat allekirjoittaneet WWF:n vetoomuksen Puolan ympäristöministeri Maciej Nowickille, joka toimii Poznanin neuvottelujen puheenjohtajana.

Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet koko Suomen mäkihyppymaajoukkue sekä lumilautailijat Aleksi Litovaara, Eero Ettala ja Heikki Sorsa. Allekirjoittajiin kuuluvat myös yhdysvaltalainen suurpujottelun olympiavoittaja Julia Mancuso ja alppiyhdistetyn olympiavoittaja Ted Ligety sekä puolalaiset huippuampumahiihtäjät, maailmanmestari Tomasz Sikora ja Euroopan mestari Magdalena Gwizdoń. Kokouksen ulkopuolella urheilijat esittelivät yleisölle taitojaan osoittaen tukeaan ilmastotoimille.

“Alpeilta Himalajalle ja Kalliovuorilta Andeille asti ilmaston lämpeneminen merkitsee leudompia talvia ja vähemmän lunta”, vetoomuksessa todetaan. ”Jää ja lumi ovat erityisen alttiita ilmaston lämpenemisen vaikutuksille, ja hiihtäjinä ja laskijoina näemme rakkaan lajimme olevan vaarassa.”

Allekirjoittajat vaativat uutta ilmastosopimusta, joka on riittävän kunnianhimoinen pitämään ilmaston lämpenemisen 2°C:n kriittisen kynnyksen alapuolella. He vaativat toimia, joilla päästöt saadaan laskuun selvästi ennen vuotta 2020 ja tämän jälkeen 80 % päästövähennystä vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Ratkaisevan tärkeänä ensimmaisenä askeleena he pyytävät hallituksia leikkaamaan päästöjään 25–40 %:lla vuoteen 2020 mennessä.

“Hiihtäjät ja alppinistit joutuvat omakohtaisesti toteamaan ilmastonmuutoksen tuhoavan voiman, koska he näkevät omin silmin jäätikköjen kutistuvan ja lumipeitteen katoavan”, sanoo Kim Carstensen, WWF:n maailmanlaajuisen ilmastohankkeen johtaja. “Nämä massiiviset muutokset vaarantavat tärkeitä lajeja ja alppiinisia ekosysteemejä sekä uhkaavat turismista ja talviurheilusta riippuvaisia paikallisyhteisöjä”.

Tutkimusten mukaan Alppien jäätiköt ovat kutistuneet 50 % vuoden 1850 jälkeen. Mikäli ilmastonmuutos kiihtyy tulevina vuosikymmeninä ennustusten mukaisesti, lumiraja siirtyy 1200 metristä 1800 metriin merenpinnasta. Tämä jättää vain 44 %:lle olemassa olevista hiihtokeskuksista riittävästi lunta koko kaudeksi.

Lähes kaikki Alaskan tutkitut jäätiköt ohenevat nopeudella, joka on yli kaksinkertaistunut viimeisten 5–7 vuoden aikana aiempaan vauhtiin verrattuna. Andien pohjoisosien jäätiköt vetäytyvät nopeasti ja niiden häviäminen on kiihtynyt 1990-luvulla. Myös suurin osa Himalajan jäätiköistä on vetäytynyt ja ohentunut viimeisten 30 vuoden aikana, ja kato on kiihtynyt entisestään viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Lisätietoja:

Suomessa: Marja Kaitaniemi, ilmastoasiantuntija, GSM 050 362 5363
Poznanissa: Christian Teriete (englanti, saksa), tiedottaja, GSM +852 9310 6805
Kim Carstensen, WWF:n globaalin ilmastohankkeen johtaja,GSM +45 40 34 36 35