Valon kaupunki Pariisi sammuttaa valot

Pariisi ja 27 muuta ranskalaista kaupunkia ovat ilmoittautuneet mukaan maaliskuussa 28.3.2009 klo 20.30–21.30 järjestettävään Earth Hour -tapahtumaan. Tempauksen ideana on mahdollisimman laaja valojen sammutus tapahtumatunnin ajaksi ympäri maailmaa. Osallistumalla Earth Houriin kaupungit vaativat päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nyt mukana on jo yli 400 kaupunkia ympäri maailman.

Valon kaupungin Pariisin lisäksi valot sammuvat Earth Hourin aikana Ranskan toiseksi ja kolmanneksi suurimmissa kaupungeissa Marseillessa ja Lyonissa. Muita suuria valonsa sammuttavia ranskalaiskaupunkeja ovat Nantes, Le Mans, Bordeaux, Montpellier, St Etienne, Gap ja Grenoble.

Suomesta mukaan on ilmoittautunut noin 20 kuntaa ja kaupunkia. Kaupungeista uusin tulokas on Rauman kaupunki, joka osallistuu Earth Hour -tapahtumaan yhdessä Rauman Energian kanssa. Uusin mukaan ilmoittautunut suomalaisyritys on Neste Oil ja valot sammuttava rakennus Helsingin keskustassa sijaitseva Postitalo.

Pariisissa Earth Hour sammuttaa valot useista kuuluisista maamerkeistä. Näitä ovat muun muassa Eiffel-torni, Notre Damen katedraali, presidentin virka-asunto Elysée-palatsi, Ranskan parlamentin ylähuone ja kansalliskokous eli parlamentin alahuone.

Nämä näyttävät maamerkit jatkavat monien muiden maailmanlaajuisesti tunnettujen Earth Houriin osallistuvien rakennusten ja maamerkkien listaa. Muita maailmalla pimeneviä rakennuksia ovat muun muassa Rio de Janeiron Kristus-patsas, Cape Townin Table Mountain, Sydneyn oopperatalo ja Ateenan Akropolis.

“Earth Hour tarjoaa kaikille maailman ihmisille mahdollisuuden osoittaa huolensa ilmastonmuutoksen kiihtymisestä. Osallistumalla tapahtumaan he vaativat päättäjiltä toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi,” sanoo WWF Ranskan pääsihteeri Serge Orru.

“Ranskalaiset ovat innoissaan Earth Hour -tapahtumasta. He haluavat osoittaa tukensa tälle tärkeälle asialle ja saada äänensä kuuluviin yhdessä muiden tempaukseen osallistuvien maiden ja ihmisten kanssa.”

Earth Hourin -kampanjan kansainvälinen johtaja Andy Ridley toivotti Ranskan tervetulleeksi mukaan Earth Houriin.

“Nämä 28 ranskalaista kaupunkia liittyvät yhä kasvavaan osallistujajoukkoon – nyt mukaan on ilmoittautunut jo yli 400 kaupunkia ja kuntaa yhteensä 74 eri maasta. Kaikki ne haluavat olla osa maailman suurinta koskaan järjestettyä ilmastotapahtumaa.”

Tiedoksi toimituksille:

  • Pariisi on jo kauan tunnettu Valon kaupunkina. Nimi juontaa juurensa kaupungin maineesta taiteen, tieteen ja kulttuurin keskuksena sekä siitä, että Pariisi otti hyvin aikaisin käyttöön katuvalaistukset. Kaasuvalot toimivat Pariisin kaduilla jo 1820-luvulla.


Lisätiedot:

  • Viestintäjohtaja Anne Brax, puh. 050 367 1888
  • Kampanjakoordinaattori Emilia Koivunen, puh. 0400 79 7298
  • Pääsihteeri Timo Tanninen, puh. 040 574 9266
    Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Earth Hour

Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan. Tapahtuma järjestetään lauantaina 28.3.2009 klo 20.30–21.30.

Earth Hour -tapahtumaan voi ilmoittautua http://www.earthhour.org/finland -verkkosivustolla.