Merikotka pesii ensimmäistä kertaa Hämeessä

Uhanalaiset merikotkat ovat ilahduttaneet poikaslaskentoja tekeviä tutkijoita. WWF:n merikotkatyöryhmän havaintojen mukaan merikotka on asettunut ensimmäistä kertaa pesimään Hämeen seudulle. Historiallisessa pesässä on kaksi poikasta.

Merikotkien (Haliaeetus albicilla) suojelutyö on taas edennyt askeleen, kun WWF Suomen merikotkatyöryhmä on havainnut kaikessa hiljaisuudessa Hämeeseen pesimään asettuneen merikotkaparin. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun merikotkat alueella pesivät. Pesässä on kaksi poikasta, jotka olivat rengastushetkellä noin seitsemän viikon ikäisiä. Pesivän parin naaras on satakuntalainen Selkämeren rannikolla vuonna 2003 rengastettu yksilö.

Merikotkat ovat valinneet poikkeukselliseen pesimiseen arvoisensa paikan: pesämänty on tähän mennessä korkein maassamme tunnettu pesäpuu, ja itse pesä on 25,7 metrin korkeudella maasta. Kyseessä on parin itsensä rakentama luonnonpesä – ei siis tekopesä, joita on Hämeessä tehty perinteisesti sääksille. Pesältä löydettiin ravintotähteinä vain kalaa.

”Syvällä sisämaassa varttuvat merikotkat eivät saa ainakaan aluksi ravinnon kautta elimistöönsä Itämeren eliöiden haitallisia aineita. Jatkossa merikotkat siirtyvät ainakin talveksi Itämeren rannoille”, kertoo WWF Suomen merikotkatyöryhmän puheenjohtaja Torsten Stjernberg.

Merikotkan pesien tarkastus ja poikasten rengastus on parhaillaan käynnissä koko maassa. Poikaslaskenta valmistuu juhannuksen jälkeen. Hämeessä pesintään viittaavia merikotkien lentoja havaitsi petolinturengastaja Juhani Koivu. Poikasten värirengastuksen suoritti merikotkatyöryhmän jäsen professori Pertti Saurola, joka rengasti merikotkanpoikasia edellisen kerran Lapissa 1970-luvun lopulla.

WWF on tehnyt merikotkien suojelutyötä vuodesta 1973, jolloin merikotkatyöryhmä aloitti toimintansa. Silloin sukupuuton partaalla ollut iso lintu on lisääntynyt hyvin ja kanta on vahvistunut Itämerellä ja Lapissa.


Lisätietoja:
merikotkatyöryhmän sihteeri Ismo Nuuja, WWF Suomi, 0400 876469

Virolaisia merikotkanpoikasia ja niiden eloisaa ja äänekästä kehitystä on voinut seurata koko kevään ajan osoitteen http://www.eenet.ee/EENet/ linkistä ”Kotkakaamera”.


Kuvapyynnöt:
tiedottaja Kaisa Räsänen, WWF Suomi, (09) 7740 1040, [email protected]


WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi