Suomalainen Vapolan tila on Itämeren alueen ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­sin maatila

Suomalainen Vapolan tila on valittu koko Itämeren alueen ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. Maanviljelijät Katariina Vapola ja Jyrki Ankelo palkittiin WWF:n Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinnolla tänään Riiassa kansainvälisen Itämeri-konferenssin yhteydessä. Ympäristöpalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sen tarkoituksena on kannustaa Itämeren alueen maataloustuottajia ottamaan aktiivisesti osaa rehevöitymisen vähentämiseen.

Kansainvälinen raati valitsi Uudessakaupungissa sijaitsevan Vapolan tilan palkinnon saajaksi kahdeksan Itämeren maan kansallisen voittajan joukosta. Vapolan luomutilalla keskitytään lihakarjan jalostukseen ja kasvatukseen. Raadin perusteluissa korostetaan Vapolan tilan vahvaa sitoutumista ympäristösuojeluun, tilalla käytössä olevia monilukuisia innovatiivisia keinoja ravinnevalumien vähentämiseksi sekä sitä, että suurin osa Vapolan tilan ratkaisuista voidaan helposti ottaa käyttöön myös muilla Itämeren alueen maatiloilla. Voittaja palkittiin 10000 euron rahapalkinnolla, jonka lahjoitti Swedbank.

”Kilpailun voittajana meillä on vastuu kertoa ihmisille siitä, miten tärkeää Itämeren rehevöitymisen pysäyttäminen on. Kun kannamme maatilalla kortemme kekoon vesiensuojelussa, voimme pienentää omalta osaltamme ravinnevalumien määrää”, maanviljelijä Katariina Vapola sanoo.

WWF jakaa vuosittaisen Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinnon (WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award) tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyössä Swedbankin, Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin (Baltic Farmers Forum for the Environment) sekä kansallisten maatalousjärjestön kanssa (Suomessa MTK). Palkinto kannustaa Itämeren alueen viljelijöitä vähentämään rehevöitymistä aiheuttavia päästöjä ja suojelemaan yhteistä mertamme.

”Kilpailu osoittaa, että myös viljelijöiltä löytyy tahtoa ympäristösuojeluun ja että keinovalikoima on mittava. Viljelijän on otettava käyttöön joukko tehokkaimpia toimenpiteitä saavuttaakseen hyviä tuloksia – ei ole yhtä yksittäistä keinoa, joka olisi ylitse muiden tai riittäisi yksinään. Vapolan tilan kaltaisia maatiloja tarvitaan lisää myös muissa Itämeren maissa ja rima on nyt asetettu korkealle”, Itämeri-ohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen WWF Suomesta sanoo.

Itämeri on yhä yksi maailman uhatuimpia merialueita, ja sen suurimmaksi yksittäiseksi uhkaksi on todettu maatalouden ravinnepäästöjen voimistama rehevöityminen. Avainratkaisu ongelmaan on entistä kestävämpi maatalous ja maankäyttötavat. Ympäristöpalkinnon tarkoituksena on välittää tietoa parhaista käytännöistä Itämeri-ystävällisessä viljelyssä ja antaa tunnustusta viljelijöille, jotka ovat edelläkävijöitä innovatiivisten, ravinnevalumia pienentävien menetelmien laajamittaisessa käytössä.

“Itämerta ja maataloutta käsitellessä keskitytään usein rehevöitymisongelmaan. Ympäristöpalkinnon avulla haluamme tuoda esiin viljelijöitä, jotka ovat jo ottaneet käyttöön tehokkaita ja edistyneitä keinoja ja tehneet tavanomaista enemmän auttaakseen ongelman ratkaisussa”, sanoo WWF:n kansainvälisen Itämeri-ohjelman johtaja Lasse Gustafsson.

Lisätietoja:

maanviljelijä Katariina Vapola, Vapolan tila, 040 7678323, [email protected]
maanviljelijä Jyrki Ankelo, Vapolan tila, 040775 9888, [email protected]
Itämeri-ohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen, WWF, 040550 3854, [email protected]
ympäristöjohtaja Johanna Ikävalko, MTK, 0400 291066, [email protected]
Thomas Johansson, Group Sponsorship, Swedbank, + 46 70601 2314

Kuvapyynnöt: WWF viestintä, (09) 7740 1051

Lisätietoja palkinnosta: www.wwf.fi/viljelijapalkinto

WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award 2009 (pdf, englanniksi): http://www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/balticsea_farmeraward_2009.pdf

Vapolan tilan ympäristötoimenpiteet (pdf): http://www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/tilaesittely_voittaja_vapolan_tila.pdf

Vapolan tilan www-sivut: www.vapola.fi

Kansainvälisen raadin jäsenet:

Lasse Gustafsson, WWF Baltic Ecoregion Programme, WWF Ruotsi
Johanna Ikävalko, Baltic Farmers Forum for the Environment
Enn Loigu, Institute of Environmental Engineering, Tallinn University of Technology
Lars-Göran Pettersson, LFR, the Federation of Swedish Farmers
Hans Wennberg, Swedbank

Aikaisemmat tiedotteet palkinnosta:

5.11.2009: Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto Vapolan tilalle
http://www.wwf.fi/tiedotus/tiedotteet/tiedotteet_2009/itameren_viljelijoiden_ymparistopalkinto.html

15.6.2009: WWF ja MTK etsivät Suomen ja koko Itämeren alueen ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa
http://www.wwf.fi/tiedotus/tiedotteet/tiedotteet_2009/mtk_etsivat_suomen.html

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi