Vuorikiipeilijä Carina Räihästä WWF:n Luonnon lähettiläs

Vuorikiipeilijä Carina Räihä on nimetty WWF Suomen Luonnon lähettilääksi. Carina Räihä tukee WWF:ää erityisesti ilmastonmuutokseen ja kestävään matkailuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa.

Carina Räihä aikoo ensi vuoden maaliskuussa ensimmäisenä suomalaisena naisena valloittaa maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin. WWF:n vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen aktiivinen jäsen muutti äskettäin elämänsä kertaheitolla, kun hän irtisanoutui työstään pankkialalla ja ryhtyi vuorikiipeilijäksi. Carinan historiallinen ja ainutlaatuinen vuorikiipeilyhanke on nimeltään Tango Expedition 2010.

Vuorikiipeilyä ja ympäristöasioita ei yleensä yhdistetä toisiinsa. Vuorikiipeilijäkin voi silti ottaa ympäristöasiat huomioon.

”Matkanjärjestäjät ja varusteet voi valita ympäristöystävällisesti. Everest-hankkeessani retkikunta noudattaa vihreää linjaa: ruoka ostetaan paikallisilta ihmisiltä, ja majoitus perusleiriin matkatessa on paikallisten kotona. Myös osa kiipeilyvarusteistani on valmistettu kierrätysmateriaaleista”, Carina kertoo.

Vuorikiipeilijä pääsee kiipeillessään näkemään maisemia ja elinympäristöjä, joita muut näkevät korkeintaan lentokoneesta. Valitettavasti ilmastonmuutos uhkaa näitä elinympäristöjä ja lumihuippuisilla vuorilla eläviä lajeja, kuten lumileopardia.

”Upeat maisemat ovat iso osa vuorikiipeilyn viehätyksestä, ja luonnon tuntee vahvasti, vaikka kiipeillessä onkin keskityttävä turvallisuuteen. Olen iloinen siitä, että pääsen näkemään esimerkiksi Himalajan ainutlaatuisia jäätiköitä, mutta olen samalla huolissani näiden alueiden tulevaisuudesta”, Carina Räihä sanoo.

Carina Räihä raportoi sekä matkaan valmistautumisesta että tunnelmista ja näkymistä itse kiipeilyn aikana WWF:n Villi Planeetta -blogissa www.wwf.fi/villiplaneetta. Ensimmäinen blogi julkaistaan tammikuussa 2010.

WWF Suomi tukee useita hankkeita Himalajan alueella ulkoministeriön rahoituksen avulla. Upeiden lajien kuten tiikerin, sarvikuonon ja lumileopardien sekä alueen metsien suojelun lisäksi WWF tekee alueella myös ilmastonmuutoksen vastaista työtä muun muassa hankkimalla biokaasu-uuneja paikallisille asukkaille.

Lisää tietoa:
Carina Räihän Tango Expedition 2010 –hanke: www.carinaraiha.com
WWF Suomen hankkeet Nepalissa: www.wwf.fi/ymparisto/ulkomaan_hankkeet/nepal/
WWF:n ilmastotyö: www.wwf.fi/ymparisto/ilmastonmuutos

Lisätiedot:
Anne Brax, viestintäjohtaja, WWF Suomi, [email protected], puh. 050 3671 888
Sami Tornikoski, ohjelmapäällikkö, WWF Suomi, [email protected], puh. 040 5334 399

Carina Räihän haastattelupyynnöt ja mediakontaktit:
Hasse Eranka, Republic of Communications Oy, [email protected], puh. 040 582 6034