WWF silakkamarkkinoilla 3.10: Silakkasushia ja kalaoppaita

Ensi sunnuntaina WWF:n teltassa Helsingin silakkamarkkinoilla jaetaan maistiaisia kalatukku E. Erikssonin valmistamasta silakkasushista klo 10-13. Yleisöllä on nyt mahdollisuus tutustua yhteen tuotteeseen, jossa perinteisesti käytetty tonnikala on korvattu Itämeren silakalla.

WWF Suomi kehotti viime vuonna silakkamarkkinoiden yhteydessä kuluttajia ja ravintoloita korvaamaan tonnikalan silakalla. Kehotus herätti positiivista vastakaikua, erityisesti medioissa.

”Teimme viime talvena myös Suomen sushiravintoloille kyselyn siitä, mitä kalalajeja ne käyttävät tuotteissaan. Vastausten mukaan tonnikalasta luopumista pidettiin yleensä mahdottomana. Toivomme Erikssonin ennakkoluulottomalla tuotteellaan kumoavan sushiravintoloiden käsitykset ja muuttavan vakiintuneen mutta kestämättömän valmistustavan”, sanoo Sampsa Vilhunen, WWF Suomen meriohjelman päällikkö.

”Haastammekin Suomen ravintoloita ja elintarviketeollisuutta kehittämään ja ideoimaan moderneja ja nykyaikaiseen elämäntapaan soveltuvia reseptejä ja tuotteita, joissa ulkomaiset kalalajit korvataan suomalaisilla, terveellisillä ja kestävästi kalastetuilla kalalajeilla”, Sampsa Vilhunen sanoo.

Oikeiden valintojen helpottamiseksi WWF:n teltasta voi sunnuntaina klo 10-16 noutaa kestäviin kalavalintoihin ohjaavan oppaan, jossa Suomessa saatavilla olevat kalalajit on merkitty helppotajuisesti liikennevaloin kalastuksen kestävyyden ja kalakantojen elinvoimaisuuden perusteella.

WWF:n tavoitteena on, että kaikki kalat päätyisivät tulevaisuudessa kalaoppaan ns vihreälle listalle, joka merkitsee että kalakannat olisivat elpyneet ja niiden pyyntimäärät olisi mitoitettu siten, että kannat eivät kalastuksesta pienene.

Silakka innostakoon ympäri vuoden!

Itämeren silakka on suomalaisille erinomainen ja maukas ravinnonlähde. Silakkaa pyydetään lähialueilta, se on kuluttajalle edullista ja kestävä valinta lautaselle. Suomalaista silakkaa ei vaivaa laiton kalastus tai suuret sivusaaliit, kuten monia suuria tuontikaloja.

”On aina loistavaa nähdä, kuinka silakka kiinnostaa ja innostaa ihmisiä perinteisten markkinoiden aikaan , mutta innostuksen toivoisi jatkuvan ympäri vuoden”, Sampsa Vilhunen kehottaa.

Tonnikalan pyyntiin puolestaan liittyy nykyisellään monia ongelmia. Tonnikala saavuttaa sukukypsyytensä vasta myöhään, eikä kala usein ehdi lisääntyä ennen kuin se jo pyydystetään syötäväksi. Saaliiksi jää usein myös paljon muita lajeja eli sivusaalista, joka heitetään tavallisesti kuolleena takaisin mereen. Tonnikalat kuuluvat taloudellisesti maailman arvokkaimpiin kaloihin, minkä vuoksi useimmat tonnikalakannat ovat ylikalastettuja.

Lisätietoja:
Meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, puh. 040 550 3854

Kalaoppaan verkkoversio: www.wwf.fi/kalaopas
Taskuoppaan tilaukset: www.wwf.fi/esitteet tai [email protected]

WWF Suomi on osa kansainvälistä WWF-verkostoa, joka työskentelee maailman ainutlaatuisimpien luontokokonaisuuksien ja uhanalaisimpien lajien pelastamiseksi. WWF:n tavoitteena on maapallo, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi/tue_toimi