Gorilloiden salametsästäjät tappoivat metsänvartijan Kamerunissa

Salametsästäjät ovat tappaneet 12-vuotisen uran tehneen metsänvartijan ja haavoittaneet vakavasti hänen kollegaansa Kamerunissa. Väkivaltaisuudet tapahtuivat alueella, jolla WWF tukee voimakkaasti metsänvartijoiden salametsästyksen vastaista työtä.

Metsänvartijat olivat vartiokierroksella lähellä Lobékén kansallispuistoa viime keskiviikkona, kun he löysivät kaksi erittäin uhanalaisen läntisen tasankogorillan ruumista. Vartijat piiloutuivat lähistölle tarkoituksenaan ottaa kiinni salametsästäjät. Salametsästäjien tultua paikalle he avasivat tulen ampuen useita laukauksia kohti aseettomia vartijoita.

Viiden lapsen isää Zomedel Pierre Achillea ammuttiin kuolettavasti rintaan ja selkään. Hänen kollegaansa Jean Fils Mamendjia ammuttiin käteen ja olkapäähän, ja hän pääsi pakenemaan. Mamendji kertoi WWF:n edustajille sairasvuoteeltaan, että hän yritti vielä pelastaa Achillen raahaamalla tätä mukanaan. Mamendji joutui kuitenkin jättämään kollegansa jatkuvan heihin kohdistetun sarjatulen vuoksi. Achille löytyi myöhemmin alastomana ja puuhun sidottuna. Uhria oli ennen kuolemaa hakattu todennäköisesti kiväärillä päähän ja muuhun ruumiiseen.

”Tämän brutaalin hyökkäyksen tarkoituksena oli uhkailla hallitusta”, sanoo WWF:n Afrikan ihmisapinatyön koordinaattori David Greer. ”Salametsästäjäjengit ovat ryhtyneet sotaan saadakseen käyttöönsä Kamerunin metsät ja he lähettävät näin viestin hallitukselle, etteivät he kunnioita lakia.”

Väkivaltaisuudet metsänvartijoita kohtaan lisääntyneet

Salametsästäjien metsänvartijoihin kohdistetut kostotoimet ovat lisääntyneet viime kuukausina samalla kun lainvalvontaa on kasvatettu. Laittomuudet ovat lisääntyneet erityisesti kaakkoisessa Kamerunissa, jossa WWF on työskennellyt ankarasti tukeakseen hallituksen toimia. Metsänvartijoiden lisäksi salametsästäjät ampuivat ja haavoittivat aiemmin tänä vuonna myös kahdeksaa Bakan pygmiä.

”Metsänvartijat pukevat univormunsa päälle joka päivä suojellakseen villieläimiä, metsää ja yhteisöjä salametsästäjiltä”, Greer toteaa. ”Nämä rohkeat ihmiset käyvät salametsästyksen vastaista taistelua usein huonosti varusteltuina ja koulutettuina. Lainvalvontaa on lisättävä huomattavasti erityisesti tyypillisesti heikoissa oikeusjärjestelmissä. Toimiva rangaistusjärjestelmä ei ainoastaan suojele Afrikan hupenevaa villieläimistöä, vaan myös tällaisten väkivaltaisuuksien uhreiksi joutuvia ihmisiä.”

Hillitön, usein suojelualueilla tapahtuva salametsästys on ajanut gorillat lähelle sukupuuttoa. Salametsästys ja laiton norsunluukauppa on heikentänyt myös alueen metsänorsukantaa voimakkaasti.

Lue lisää gorilloista

Lisätietoa WWF:n keinoista suojella gorilloja

Lisätietoja: Florence Anouboudem, Regional Communications Director, WWF-CARPO [email protected], + 237 75 29 58 70