EU voisi luoda lisää työpaikkoja tukemalla vihreää taloutta

EU:n tulisi rahoittaa kestävää infrastruktuuria ja ympäristöohjelmia, koska niiden avulla uusien työpaikkojen luominen olisi halvempaa kuin EU:n nykyisten maatalous- ja rakennepolitiikkojen avulla. Tätä mieltä WWF ja muut kansainväliset ympäristöjärjestöt, jotka analysoivat tuoreessa raportissaan EU:n vuosien 2014-2020 talousarviota YK:n ympäristöohjelma UNEP:n tietoihin perustuen.  

”Haluaisimme poliitikkojen tajuavan, että ympäristöystävällisten investointien tukeminen seuraavassa EU:n budjetissa loisi lisää työpaikkoja”, WWF:n EU-toimiston pääekonomisti Sébastien Godinot sanoo.

Godinotin mukaan EU:n nykyinen budjetti tukee toimia, jotka ovat ristiriidassa yhteisön ympäristötavoitteiden kanssa. WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikulan mukaan Suomenkin budjetista löytyy tästä esimerkkejä.

”Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi joulukuussa, että yksityisautoilua suosivat työmatkavähennykset ylittivät vuonna 2008 kaikki ilmastomenot. Ensi kesänä pidettävässä kestävän kehityksen Rio+20 -seurantakokouksessa WWF:n yhtenä päätavoitteena onkin haitallisten tukien poistaminen ja ympäristön kannalta parhaiten käytäntöjen tukeminen”, kertoo Jussi Nikula.

YK:n raportin mukaan miljardin euron investointi Natura-ohjelmaan voi luoda 29 000 työpaikkaa, kun taas Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan tukeminen samalla summalla tuottaa vain 6 200 työpaikkaa. Lisäksi miljardin euron investointi uusiutuvaan energiaan voisi tuottaa arviolta 52 700 työpaikkaa.

Miljardin euron investoinnilla pystyttäisiin myös luomaan noin 52 700 työpaikkaa uusiutuvan energian tuotannossa ja siihen liittyvillä elinkeinonaloilla tai 25 900 energiansäästöön liittyvää työpaikkaa pääasiassa rakennusteollisuudessa.

Raportin laativat WWF, BirdLife Europe, CEE Bankwatch, Conservation International, European Environment Bureau, Friends of the Earth ja Transport and Environment.

Raportti: Evaluating the Potential for Green Jobs in the next Multi-annual Financial Framework:

http://awsassets.panda.org/downloads/evaluating_the_potential_for_green_jobs_in_the_next_multi_annual_financial_framework.pdf

Lisätietoja:

Sébastian Godinot, Economist, WWF European Policy Office,
Puh.+32 2 740 09 20, [email protected]

Jussi Nikula, ohjelmapäällikkö, WWF Suomi, puh. 040 595 9002, [email protected]

Philippe Carr, Media and Communications, WWF European Policy Office,
Puh. +32 476 25 68 79; [email protected]