WWF: On aika suojella kaloja!

Ympäristöjärjestö WWF haastaa tänään alkavalla kampanjallaan koko Suomen mukaan maailman kalakantojen suojeluun. Kampanjan tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2015 tarjolla vain kestävästi kalastettua tai tuotettua kalaa.  Jo yli 40 suomalaista alan keskeistä toimijaa – kaupan keskusliikettä, kauppaa, ravintolaa, kalatukkua ja kalastusalan järjestöä – on vastannut WWF:n haasteeseen ja sitoutunut edistämään kampanjan tavoitetta.

Ihmiset kantavat huolta maailman uhanalaisista nisäkkäistä, linnuista ja kasveistakin. Kaloista ei kuitenkaan välitetä, koska ne ovat näkymättömissä pinnan alla. Esimerkiksi valtamerien pohjien kyntäminen ja merieliöstön tuhoaminen troolaamalla on voinut tapahtua monenkaan sitä huomaamatta”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

“Suomessa kalastus on pääsääntöisesti kestävällä pohjalla. Yleisesti ei kuitenkaan tiedetä, että Suomessa voi aivan laillisesti pyytää ja myydä myös äärimmäisen uhanalaista kalaa. Uskomme, että jo pelkkä tiedon lisääminen näistä asioista auttaa toimimaan kalatiskillä oikein. Nyt on aika suojella kaloja!”, Rohweder jatkaa.

Yksi WWF:n kampanjan tärkeä tavoite on kotimaisen, kestävästi kalastetun kalan käytön lisääminen. Nykyään yli 70 prosenttia suomalaisten käyttämästä kalasta tulee ulkomailta.

Yksi kampanjahaasteeseen vastanneita on Palmian catering-palvelut, joka tuottaa päivittäin noin 100 000 ateriaa Helsingissä muun muassa päiväkoteihin, kouluihin, lounasravintoloihin ja sairaaloihin. Palmia on poistanut WWF:n kalaoppaan punaisella merkityt kalat ja niihin liittyvät reseptit ruokalistoiltaan ja korvannut niitä uusilla.

“Sitoudumme kehittämään kotimaisista, WWF:n kalaoppaan vihreän listan kaloista vähintään kolme uutta reseptiä vuosittain 2012-2015. Meillä on nyt jo tarjolla muun muassa lahnapihvi, jonka tie ruokapöytään on hyvin jäljitettävissä”, kertoo tuotesuunnittelija Petteri Hautamaa Palmian catering-palveluista.

Suomen Tuorekala Oy puolestaan pyrkii turvaamaan kalakantojen säilymistä pitämällä valikoimissaan vain MSC-sertifioituja kalalajeja. MSC-sertifikaatti takaa, että kala on tuotettu ekologisesti kestävällä tavalla.

“Otamme huomioon myös kalankasvatuksen ympäristövaikutukset ja toimitamme asiakkaille ainoastaan luomusertifioitua, norjalaista merilohta”, sanoo toimitusjohtaja Riku Seppälä.

Sushibar-ravintolat ovat jo korvanneet muun muassa tonnikalan, ankeriaan ja merikrotin, miekkakalan ja meribassin kestävämmillä vaihtoehdoilla, kuten kotimaisella silakalla.

“Pyrimme toiminnallamme avartamaan käsityksiä perinteisestä sushista. Vuoden 2015 loppuun mennessä tavoitteenamme on luopua uhanalaisten kalojen käytöstä ja korvata ne uusilla kiinnostavilla tuotteilla”, kuvailee toimitusjohtaja Anders Westerholm Sushibar-ravintolat omistavasta The We Are Group Oy:stä.

Kuluttajia WWF pyytää vaatimaan sekä kaupoissa että ravintoloissa kestävästi kalastettua ja tuotettua kalaa. Valinnoissa kuluttajaa auttaa WWF:n Kuluttajan kalaopas, jossa Suomessa tarjolla olevat kalat on luokiteltu liikennevaloin niiden pyynnin ekologisen kestävyyden mukaan.

Tähän mennessä tehdyt kampanjasitoumukset ovat luettavissa kampanjan verkkosivuilla osoitteessa wwf.fi/kalaopas. Sivuilla myös kerätään kuluttajilta tietoja myynnissä olevista uhanalaisista kaloista. Sivuilta löytyy myös WWF:n Kuluttajan kalaopas.

Lisätietoja:
Suojeluasiantuntija Matti Ovaska, WWF Suomi, 040 727 3149, [email protected]

Ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, 040 550 3854, [email protected]

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 74 61, [email protected] (haastattelut ruotsiksi)

Tiedoksi toimituksille:

WWF Suomen Kalakampanjan tavoitteena on, että vuoden 2015 loppuun mennessä Suomessa olisi kaupan vain kestävästi pyydettyä ja tuotettua kalaa. Lisäksi haluamme tehostaa kotimaisten uhanalaisten kalalajien suojelua sekä kalastuksen ja kalankasvatuksen vastuullisuutta. Kampanja jatkuu vuoden 2012 loppuun asti. Kampanjan kivijalkana on WWF:n Kuluttajan kalaopas, joka auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja. Oppaassa kalat on luokiteltu niiden pyynnin ja kalakantojen kestävyyden mukaan.

Sinua saattaa kiinnostaa