WWF:n ja Metsähallituksen talkooleiri kunnostaa Vallisaarta

WWF Suomi järjestää yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa 26.5 – 27.5.2012 talkooleirin Vallisaaressa, joka sijaitsee Helsingin edustalla Suomenlinnan ja Santahaminan välissä.

”Vallisaari on hieno talkookohde, koska sen luonto- ja kulttuuriarvot ovat ainutlaatuisia, ja se on niin lähellä helsinkiläisiä. Vallisaarta voidaan pitää Suomenlinnan veroisena sotahistoriallisena kohteena”, leiriä vetävä Metsähallituksen erikoissuunnittelija Minttu Perttula sanoo.

Saaressa on hyvin säilynyt historiallinen linnoitusjärjestelmä ja siihen kuuluvia rakenteita kuten Aleksanterin patteri. Talkoolaiset raivaavat saaren puustoa, jotta linnoituksia saadaan esiin. He hoitavat myös Vallisaaren luontoa, johon sotahistoria on jättänyt jälkensä.

WWF ja Metsähallitus tekevät leirillä yhteistyötä aluetta käyttävän puolustusvoimien kanssa. Vapaaehtoisia leiriläisiä on noin kaksikymmentä. Leirin johtajina toimivat Minttu Perttula ja Teemu Laine.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä yhteensä yli 150 täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön.

Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kello 8 – 17. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, mutta muuten osallistuminen on maksutonta.

Vallisaaren leiri on osa WWF Suomen ja Suomen kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki.

Yhteistyön avulla WWF:n talkooleirien määrä on kasvanut yhdeksään leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Minttu Perttula, Metsähallitus, 040 768 3644, [email protected] (Vallisaarta koskevat yleiset kysymykset)

Kenttävastaava Antti Lappo, WWF Suomi, 0400 204 544, [email protected] (WWF:n talkooleiritoimintaa koskevat kysymykset)

Julkaistu 25.5.2012