Puskat nurin ja kuuset kuriin: WWF:n talkooleiriläiset hoitavat perinneympäristöjä ja lehtoja Kolilla

Leiriläiset raivaavat vanhaa niittyä, kaatavat kuusia lehdoista ja tekevät kansallispuiston ahojen vuosittaisia hoitotöitä Kolilla 26.6.– 3.7.2012. Talkooleirillä ehditään myös polttopuusavottaan ja rakentamaan aitoja. Yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa järjestettävällä leirillä ahkeroi reilu parikymmentä vapaaehtoista luonnonhoitajaa.

”Työmaiksi on valittu kohteita, joilla leiriläiset näkevät jo lyhyen uurastuksen jälkeen työnsä tuloksen. Tietenkään niittyjen ja ahojen uhanalaiset kasvi- ja hyönteislajit eivät heti löydä uudelle elinpaikalle, mutta hoidolla saadaan muutos liikkeelle. Pässit päästetään niitylle herkuttelemaan heti, kun alue saadaan aidattua”, Metsähallituksen suunnittelija Tuuli Jansson sanoo.

Lehdoissa hoitotoimet ovat varovaisempia, sillä nopeita valon ja lämpötilojen muutoksia on vältettävä. Lehdoista poistetaan pieni osa kuusista kaatamalla ja kaulaamalla, mikä avaa elintilaa vaateliaimmille lehtolajeille, kuten suurruohoille ja saniaisille. Myös lehtipuuston määrä kasvaa.

WWF:n talkooleiriläisten leirikeskus on Lakkalan pihapiirissä, jossa voi käydä savusaunassa ja pulahtaa Herajärveen. Talkooleirillä pidetään kaikille avoin talkoopäivä sunnuntaina 1.7., jolloin keskitytään niityn raivaukseen ja heinätöihin.

”Talkooleiri on erinomainen mahdollisuus päästä tutustumaan upeisiin perinnemaisemiin ja käytännön luonnonsuojelutyöhön. Luontoelämysten lisäksi talkoolaisia houkuttelee leirille reipas talkoomeininki ja hyvä yhteishenki”, WWF:n kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki toteaa.

Kolin leiri on osa EU-rahoitteista Luonnonhoito-LIFE-hanketta, jolla hoidetaan lehtoja ja perinneympäristöjä. EU:n Life Luonto –hankerahoitus täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Leiri on myös osa WWF Suomen ja Suomen Kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki.

Yhteistyön avulla WWF:n leirien määrä on kasvanut kymmeneen leiriin kesässä, ja kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea. WWF on järjestänyt leirejä vuodesta 1977, ja joka kesä yli 150 vapaaehtoista tekee talkooleireillä konkreettista luonnonsuojelutyötä eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:

WWF Suomi, kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki, puh 050 524 3206

Metsähallitus, suunnittelija Tuuli Jansson, puh. 040 4870 553

WWF:n Hikeä, hyötyliikuntaa ja hyvää mieltä –talkooleiriopas

Lisää tietoa Luonnonhoito-LIFE-hankkeesta

Leirin kuulumisia kuvina ja blogeina

Julkaistu 27.6.2012