Kansainvälinen vertailu: Vietnam surkein uhanalaisten lajien laittoman kaupan kitkemisessä

WWF:n tänään julkaistava raportti osoittaa, että Vietnam, Kiina ja Thaimaa ovat päävientikohteita Afrikassa salametsästetyille eläinten osille. Maat saivat useiden muiden Aasian ja Afrikan valtioiden tapaan surkeat pisteet WWF:n vertailussa, jossa kartoitettiin valtioiden sitoutumista norsunluun, sarvikuonon sarven ja tiikerin osien laittoman kaupan pysäyttämiseen.

Vietnam sai huonoimman eli punaisen arvosanan sekä tiikerin että sarvikuonon kauppaa koskevien määräysten noudattamisessa ja toimeenpanossa. WWF:n vertailussa valtioille annettiin joko vihreä, keltainen tai punainen arvosana kuvaamaan maan sitoutumista CITES:n uhanalaisten lajien kauppaa koskeviin määräyksiin. Vietnam sai kaikista vertailussa tarkastelluista 23 Aasian ja Afrikan valtiosta huonoimmat arvosanat, sillä maan todettiin olevan päävientikohde salametsästettyjen sarvikuonojen sarville. Viime vuonna Etelä-Afrikassa salametsästettiin 448 sarvikuonoa niiden sarvien takia. Tämän vuoden kesäkuun lopussa vastaava luku oli jo 262. Raportin mukaan useita vietnamilaisia sekä Vietnamin diplomaatteja on pidätetty Etelä-Afrikassa sarvikuonon sarvien hankkimisesta.

“Vietnamin laiton sarvikuonon sarven kulutus ruokkii uhanlaisen lajin laaja salametsästystä Afrikassa. Vietnamin on tunnustettava tämä ja ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin laittoman sarvikaupan pysäyttämiseksi. Maan tulisi tarkastaa laittomasta kaupasta seuraavat rangaistukset ja rajoittaa sarvikuonon sarven myyntiä esimerkiksi suitsimalla internetmainontaa”, sanoo WWF:n Elisabeth McLellan.

Vertailun mukaan Kiina on pahasti epäonnistunut laillisten norsunluumarkkinoidensa valvonnassa. Kiina sallii tietyin ehdoin valtion sisällä käytävän norsunluukaupan. Maahan suuntautuvat suuret laittoman norsunluun määrät viittaavat kuitenkin siihen, että laitonta norsunluuta kulkeutuu myös maan laillisille norsunluumarkkinoille.

WWF patistaa Kiinaa valvomaan maan sisäistä norsunluukauppaa tehokkaammin ja viestittämään Afrikassa vieraileville kansalaisilleen, että laittomien uhanalaisten lajien tai niiden osien maahantuonnista seuraa rangaistus.

Norsunluuta kaupitellaan turisteille Thaimaassa

Afrikassa salametsästettyjen norsujen syöksyhampaat päätyvät usein Kiinan lisäksi myös Thaimaahan. Thaimaa saa vertailussa punaisen arvosanan norsunluuta koskevien määräysten noudattamisesta, sillä maa ei ole onnistunut poistamaan lainsäädännöstään porsaanreikää, joka helpottaa salametsästetyn afrikkalaisen norsunluun myyntiä.

”Thaimaassa laitonta afrikkalaista norsunluuta myydään avoimesti luksusliikkeissä, jotka houkuttelevat tietämättömiä tai piittaamattomia turisteja. Thaimaan ainoa mahdollisuus tällä hetkellä on kieltää norsunluukauppa, sillä maassa on liikkeellä niin paljon norsunluuta, jonka alkuperästä ei ole selvyyttä”, McLellan sanoo.

Norsujen salametsästys Keski-Afrikassa on tällä hetkellä hälyttävissä lukemissa. Viime vuonna norsuja salametsästettiin ennätysmäärä mittaushistorian aikana. Tämän vuoden alussa raskaasti aseistautuneet salametsästäjät tappoivat julmasti Kamerunin kansallispuistossa kahdeksan viikon aikana satoja norsuja.

Vaikka Keski-Afrikan valtiot saivat vertailussa keltaisia ja punaisia arvosanoja norsunluun laittoman kaupan kitkemisessä, on viime aikoina tapahtunut myös muutosta positiiviseen suuntaan. Kesäkuussa Keski-Afrikassa sijaitseva Gabon poltti valtion omistamat norsunluuvarastot, jotteivät norsunluut päädy laittomaan kauppaan. Samaan aikaan maan presidentti sitoutui panostamaan salametsästyksen vastaiseen taisteluun. Vuonna 2011 Nepal juhli vuotta ilman yhtään salametsästettyä sarvikuonoa. Nepalin saavutukset ovat seurausta muun muassa maan tiukentuneesta salametsästyksen vastaisesta laista.

Lue lisää:

WWF:n raportti (englanniksi) Wildlife Crime Scorecard

Haastattelupyynnöt:

Tiedottaja Antti Haavisto, WWF Suomi, puh. 040 180 9497, [email protected]