Radiolähetinkuutti kuoli kalaverkkoon

Itä-Suomen yliopiston radioseurannassa ollut saimaannorpan kuutti on kuollut kalaverkkoon Saimaan Haukivedellä viikonlopulla. Tämä on neljäs kuutti, joka on kuollut verkkoon tänä kesänä sen jälkeen kun kevätaikainen kalastuksen rajoitus kesäkuun lopulla päättyi.

”Kuutti kuoli luvalliseen kalaverkkoon. Kalastaja ilmoitti kuolleesta norpasta Metsähallitukseen välittömästi löydön jälkeen. Kuutin kuolema on erittäin valitettava vahinko ja tapahtuma oli ikävä”, kertoo suojelubiologi Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Kalastajat ovat noudattaneet hyvin keväisiä verkkokalastusrajoituksia. Heinäkuun alusta lähtien Saimaalla on saanut kalastaa asetuksen mukaisilla pyydyksillä.

”Verkot ovat kuitenkin riski myös myöhemmin kesällä erityisesti runsaasti liikkuville kuuteille. Erittäin toivottavaa olisikin, että verkkokalastusta vältettäisiin edelleen keskeisillä norppa-alueilla vapaaehtoisesti, vaikka asetuksen mukainen rajoitusaika on ohi”, toteaa WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Itä-Suomen yliopisto tutkii radiolähettimien avulla kuuttien liikkumista ja elinympäristön käyttöä. WWF Suomi on yksi hankkeen päärahoittajista. Tutkimustietoa hyödynnetään norpan suojelun ja seurannan kehittämisessä.

Kuutin elinpiiri voi ensimmäisen kesän aikana olla yli 160 km2. Toukokuusta alkaen radioseurannassa ollut uroskuutti liikkui yli 50 km2 alueella ja kuoli yli 10 kilometrin päässä synnyinluodoltaan”, kertoo yliopistotutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

Radioseurannassa on Haukivedellä edelleen yksi kuutti sekä kahdeksan aikuista norppaa.

Havainnot kuolleista saimaannorpista voi ilmoittaa joko Metsähallituksen numeroon 020 564 5000 tai paikalliselle poliisille.

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, WWF Suomi, 0400 168 939

Suojelubiologi Tero Sipilä, Metsähallitus, 0400 659 668

Yliopistotutkija Mervi Kunnasranta, Itä-Suomen yliopisto, 050 371 3408

Julkaistu: 23.7.2012