Suomalaiset innostuivat villiinnyttämisestä – WWF:n kampanja rikkoi tavoitteensa miljoonasta villistä neliöstä

Ala villiksi -kampanja kannustaa antamaan tilaa luonnolle pihamailla ja parvekkeilla. Luonnon monimuotoisuutta edistäviä villiinnyttäjiä on tullut mukaan ympäri maata Hangosta Muonioon.

Pölyttäjien ja muun lajiston auttaminen on saanut suomalaiset liikkeelle. WWF:n OP Ryhmän tuella toukokuun alussa käynnistämään Ala villiksi -kampanjaan on ilmoitettu yli miljoona villiinnytettyä neliömetriä, mikä oli kampanjan ensimmäinen tavoite.

“Tuntuu upealta, että tavoitteemme täyttyi alle kahdessa kuukaudessa. Tämä kertoo suomalaisten halusta auttaa luontoa, eikä villejä neliöitä voi kertyä liikaa”, iloitsee WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.

Villiinnyttää voi monin eri tavoin: esimerkiksi istuttamalla pölyttäjäystävällisiä kasveja, perustamalla eläimille vesipisteen tai jättämällä nurmikon leikkaamatta. Kaikki nämä ja vastaavat teot voi merkitä WWF:n laskuriin. Myös kampanjan pääyhteistyökumppani OP Ryhmä iloitsee suuresta kiinnostuksesta villiinnyttämiseen.

“Niin ihmisten kuin yritysten on toimittava luonnon puolesta, ja on hienoa nähdä, että keväällä asettamamme tavoite on mennyt rikki jo nyt. Myös toistasataa OP:laista on talkoillut ympäri Suomea luonnon monimuotoisuuden turvaamisen parissa. Tästä on hyvä jatkaa kohti villiä loppukesää”, sanoo OP Ryhmän ESG Lead Kaarina Saramäki.

Vaikka villiinnyttämistä tehdään pääasiassa omaan tahtiin, luonnolle tilan antaminen innostaa yhteisöllisyyteen. Kampanjalle perustettuun Facebook-ryhmään on liittynyt yli 1000 jäsentä, jotka jakavat inspiraatiota ja vinkkejä.

“Villiinnyttämistä voikin jatkaa koko kesän pitkälle syksyyn saakka. Nyt kun kaikki kasvaa luonnossa kohisten, on hyvä hetki antaa periksi hallitulle hoitamattomuudelle, eli esimerkiksi antaa “rikkaruohojen” rehottaa sopivissa paikoissa omalla pihalla”, Korpela sanoo.

Ala villiksi -kampanjalla autetaan pölyttäjiä ja niiden elinympäristöjä. Jos pölyttäjiä ei ole, vaikutukset esimerkiksi ruokaturvaan ovat dramaattiset: noin 75 prosenttia maailman tärkeimmistä ruokakasveista on riippuvaisia pölyttäjien työstä. Myös muut hyönteiset ja pikkunisäkkäät hyötyvät, kun niille löytyy enemmän pesäpaikkoja ja ravintoa.