Iso valliriutta vaarassa menettää UNESCOn maailmanperintökohde -statuksensa

Australian hallituksen heikko toiminta suojeluasioissa vaarantaa Ison valliriutan aseman yhtenä maailman luonnonperintökohteista. Tätä mieltä ovat WWF Australia ja australialainen meriensuojelujärjestö Australian Marine Conservation Society, jotka ovat osana valliriutan suojelukampanjaansa arvioineet Queenslandin osavaltion ja Australian toimia.

UNESCO antoi viime vuonna Australialle määräajan, jonka puitteissa sen tuli parantaa merkittävästi Ison valliriutan suojelua ja hoitoa. Epäonnistuminen tehtävässä vaarantaisi UNESCOn mukaan koralliriutan aseman yhtenä maailmanperintökohteista. Määräaika päättyy tänään.

Hallitusten toimia arvioitiin kriteereillä, jotka pohjautuvat UNESCOn maailmanperintökomitean antamiin suosituksiin.

”Koska nämä kriteerit täyttyvät huonosti, meillä on syytä pelätä, että UNESCOlle ei jää muuta mahdollisuutta kuin suositella Ison valliriutan sijoittamista häpeälliselle ”maailmanperintökohteet vaarassa” -listalle”, sanoo WWF:n kampanjajohtaja Richard Leck.

Leckin mukaan vaikutukset näkyisivät heti Queenslandin taloudessa, erityisesti sen koralliriutta-turismissa, jonka vuosituotto on noin kuusi miljardia Australian dollaria.

Luonnonsuojelujärjestöjen arvion mukaan Queenslandin hallituksen viimeaikaiset massiiviset ja nopeasti etenevät satamien kehittämishankkeet sekä rannikoiden suojelun heikentämispyrkimykset ovat suurimmat huolenaiheet.

”Vuonna 2010 sattunut kiinalaisen rahtialuksen karilleajo suojelualueella, ja siitä seurannut raskaan polttoöljyn vuoto, on yksi esimerkki alueen tehottomasta suojelusta ja valvonnasta”, sanoo meriasiantuntija Vanessa Ryan WWF Suomesta.

”Alueella on yhä enemmän ruoppausta, laivoja sekä kuolleita kilpikonnia ja koralleja.”

Richard Leckin mukaan Queenslandin hallitus on heikentänyt Isoa valliriuttaa suojaavaa lainsäädäntöä sen sijaan, että se olisi vahvistanut sitä.

WWF ja AMCS vaativat molempia hallituksia välittömästi keskeyttämään kaikki merkittävimmät rakennus- ja kehittämishankkeet siihen asti, kunnes Ison valliriutan suojelemiseksi on luotu suojelusuunnitelma ja taattu sen toteuttamiseksi riittävä rahoitus. Järjestöt vaativat myös Australian hallitusta osoittamaan 500 miljoonaa dollaria Isoa valliriuttaa uhkaavien saasteiden vähentämiseen.

Lisätietoja:

Tiedottaja Sarah Best, WWF Australia, +61 (0) 421 897 087, [email protected]

Meriasiantuntija Vanessa Ryan, WWF Suomi, + 358 40 763 0000

Raportti UNESCOn maailmanperintökomitealle

Sinua saattaa kiinnostaa