Norpat kaipaavat verkottomia vesiä heinäkuussakin

Saimaalla voimassa oleva verkkokalastuskielto päättyy 30. kesäkuuta. Paras tapa turvata nuorten norppien ensimmäinen kesä on välttää kalastusta verkoilla myös rajoitusaikojen ulkopuolella. Verkot voi korvata esimerkiksi norppaturvallisella ja hyvin kalastavalla katiskalla. Sellaisen voi voittaa omakseen osallistumalla WWF:n kilpailuun.

Keväällä syntyneet saimaannorpan poikaset eli kuutit opettelevat kesällä itsenäistä elämää ja ruoan saalistamista. Niitä houkuttelee helppo ravinto, esimerkiksi kalaverkkoon jääneet kalat. Pahin uhka kuuteille onkin hukkuminen kalanpyydyksiin.

Kuuttien ensimmäisiä itsenäisiä viikkoja on suojannut huhtikuun puolivälistä alkaen voimassa ollut verkkokalastuskielto, jonka piirissä on yli 2000 neliökilometriä norpan lisääntymisen kannalta tärkeimpiä alueita. Kielto päättyy 30. kesäkuuta.

”Toivomme, että kalastajat välttävät omatoimisesti verkkokalastusta kiellon päättymisen jälkeen ja muistavat, että kuutit ovat pieniä ja kokemattomia vielä heinäkuussakin. Eteläisellä Saimaalla lähtötilanne on tällä kertaa tavallista heikompi, sillä alueen populaatioon syntyneistä kymmenestä kuutista viisi on kuollut jo ennen verkkokalastuskauden alkua”, muistuttaa suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF Suomesta.

Norpan kannalta turvallisinta on olla kalastamatta verkoilla lainkaan. Verkkojen sijaan voi valita ongen, virvelin tai norppaturvalliseksi tehdyn katiskan. Katiskan nielun on oltava niin vankkarakenteinen, että norppa ei kykene levittämään sitä yli 15 senttimetrin levyiseksi.

Saimaalla kalastavat voivat voittaa omakseen norppaturvallisen katiskan osallistumalla WWF:n kilpailuun. Kilpailuun voi osallistua vastaamalla kysymykseen ”Miksi juuri minun pitäisi saada käyttööni norppaturvallinen katiska?”. Vastaukset ja osallistujan yhteystiedot lähetetään osoitteeseen [email protected] otsikolla ”Katiskakilpailu” viimeistään 28.7.2013. Kymmenen parasta vastausta palkitaan hyvin kalastavalla norppaturvallisella katiskalla.

Apua kännykästä

Saimaalla liikkuvien käytössä on ensimmäistä kesää WWF:n julkaisema Norppakartta-sovellus. Sen avulla voi helposti tarkastella saimaannorpalle vaarallisia pyydyksiä koskevia rajoituksia.

Norppakarttaa voi käyttää älypuhelimella, tabletilla ja nettiselaimella. Sovellus löytyy osoitteesta norppakartta.wwf.fi.

Lisää tietoa saimaannorpasta

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020