Geenimuuntelematonta soijaa Uudenkaupungin satamaan

Finnprotein Oy:n soijajalostamon ensimmäinen soijapapulasti saapui Uudenkaupungin satamaan tänään 26. elokuuta. MV Arneborg toi Brasiliasta yli 11 000 tonnia vastuullisesti tuotettuja, geenimuuntelemattomia soijapapuja. Suomalaisille rehutuottajille on tarjolla uusi puhdas, geenimuuntelematon (NON-GMO) raaka-ainevaihtoehto, kun Finnprotein Oy alkaa syksyn aikana jalostaa pavuista soijatuotteita.

Finnprotein ostaa soijapavut suoraan vastuulliseen kasvatukseen sitoutuneilta soijantuottajilta ilman välikäsiä ja vastaa myös niiden laivaamisesta Brasiliasta Suomeen. Soijapavuista on dokumentoitu tieto aina pellolta prosessiin. Finnprotein Premium soijarouhe on myös salmonellavapaa tuote, joka korvaa ulkomailta tuotavaa rouhetta.

Puhtaan suomalaisen ruokaketjun puolesta

Eläimille ja kalankasvatukseen sopiva soija on rehuteollisuuden tärkein valkuaisraaka-aine. Vaikka vain 6 % soijasta tuotetaan suoraan ruoaksi, käyttävät kuluttajat soijan avulla tuotettuja elintarvikkeita, kuten lihatuotteita ja kananmunia, lähes päivittäin.

Geenimuunnellun soijan käytöstä elintarvikkeissa on EU:n säännösten mukaan ilmoitettava kuluttajille. Myös rehun vakuustodistukseen tulee kirjata merkintä, jos sen valmistuksessa on käytetty geenimuunneltua (GMO) soijaa. Ketju kuitenkin katkeaa tässä vaiheessa, eikä merkintää enää vaadita GMO-soijalla ruokituista eläimistä valmistetuissa elintarvikkeissa.

“Erilaisten ruokaskandaalien lisääntyessä Euroopassa, on suomalaisella elintarvikeklusterilla loistava tilaisuus erottua eettisellä ja luonnonmukaisemmalla tuotannolla. Suomalaisilla elintarvikkeilla on jo nyt hyvä maine Venäjällä. Puhdasta, luonnollista ja geenitekniikkaa välttävää ruokaa taas arvostetaan erityisesti saksankielisissä maissa”, kertoo Finnprotein Oy:n kaupallinen johtaja Risto Uusitalo.

“Kotimaisen ruoan arvostusta voidaan parantaa myös Suomessa, jos kauppoihin tuodaan kuluttajia kiinnostavia aidosti vaihtoehtoisia tuotteita. Lisäksi tarvitaan toki tarmokasta markkinointia. Finnprotein tarjoaa kotimaiselle rehu- ja elintarviketeollisuudelle sekä kaupalle yhteistyötä eettisen ja jäljitettävän tuotannon kehittämiseksi suomalaisen ruoan menestystekijänä. Uskon, että Finnprotein lisää NON-GMO -vaihtoehdon kiinnostusta Suomessa ja saatavuus on taattu niille, jotka sen valitsevat”, hän lupaa.

Finnprotein ja WWF Suomi edistävät vastuullisen soijan käyttöä

Vuonna 1996 alkanut GMO-soijan kasvatus on nopeasti korvannut perinteisen soijanviljelyn. Nykyään 90 prosenttia maailmalla myytävästä soijasta on geenimuunneltua.

Laajamittainen soijan viljely uhkaa Etelä-Amerikan sademetsiä ja etenkin cerradoa, trooppista savannialuetta, kun metsiä ja maastoa raivataan peltojen tieltä. Vastuullisen soijan viljelijät ovat sitoutuneet viljelemään kontrolloidusti tavalla, joka ei vaaranna sademetsä- ja muita korkean suojeluarvon alueita. WWF Suomi arvioi, että tällä hetkellä vain 25 prosenttia Suomessa käytössä olevasta soijasta on tuotettu vastuullisen tuotannon takaavien standardien mukaisesti.

Finnprotein Oy on yksi Euroopan johtavista NON-GMO -soijan prosessoijista ja on sitoutunut hankinnoissaan sataprosenttisesti sertifioituun soijaan vuoden 2014 aikana. Lisäksi Finnprotein Oy toimii yhteistyössä WWF Suomen kanssa, jotta kaikki Suomessa käytetty soija olisi vastuullisesti tuotettua vuoteen 2015 mennessä.

“Finnprotein osoittaa esimerkillään, että vastuullisuus ja läpinäkyvyys ovat mahdollista elintarvikeketjun alkutuottajaan asti myös kaukana tuotettujen hyödykkeiden, kuten soijan osalta. Tämä on erittäin tervetullutta. WWF Suomi kannustaa yrityksiä vastuullisen soijan hankintaan”, sanoo Liisa Rohweder WWF Suomen pääsihteeri.

Euroopan modernein jalostamo

Finnproteinin syksyn aikana käynnistyvä tuotantolaitos on ainoa täysimittainen, monivaiheinen soijanjalostamo Euroopassa. Asiakkaita ovat rehu-, kalanrehu- ja elintarviketeollisuus. Päätuotteet ovat soijarouhe, soijaproteiinikonsentraatti (SPC) ja soijaöljy. Sivutuotteina syntyy myös melassia, lesitiiniä ja soijan kuorta. Ajanmukaisten tuotantomenetelmien ansiosta koko papu pystytään hyödyntämään, eikä jätettä juurikaan jää.

Lisätietoa:

Vt. toimitusjohtaja Kim Kronstedt, Finnprotein Oy, p. 0440 321 063, kim.kronstedt@finnprotein.f

Kaupallinen johtaja Risto Uusitalo, Finnprotein Oy, p. 0440 321 067, risto.uusitalo@finnprotein.fi

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, p. 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi

Asiantuntija Aleksi Heiskanen, WWF Suomi, p. 040 574 1440, aleksi.heiskanen@wwf.fi