Sai­maan­nor­pan pesinnän avuksi kasataan lu­mi­ki­nok­sia

Saimaannorppaemo synnyttää normaalisti poikasen eli kuutin helmikuun loppupuolella luodon rantakinokseen. Nyt Saimaalle ei ole kertynyt riittävästi lunta saimaannorpan pesätarpeiksi. Sääennusteiden mukaan ei helmikuun alkupuolella saada riittävästi lunta normaaliin pesintään. EU:n rahoittamassa ja elokuussa 2013 käynnistyneessä Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa parannetaan norpan pesimäolosuhteita kolaamalla niille apukinoksia.

Itä-Suomen yliopiston aiemmissa tutkimuksissa norpat ovat hyväksyneet ihmisen rakentamat lumikinokset. Tänä talvena kinoksia kasataan Haukivedelle ja Pihlajavedelle. Ellei lunta kinostu luotojen rantaan riittävästi tammikuun loppuun mennessä, Metsähallitus ja WWF laajentavat toiminnan koko Saimaalle helmikuun ensimmäisellä viikolla.

– Apukinosten paikat päätetään aiempien vuosien pesälaskentojen perusteella. Kinoksia ei pidä lähteä kolaamaan omin päin. Norppia ei ole syytä houkutella ihmisen aiheuttaman häiriön lähelle, kuten kesämökkien, jääteiden ja moottorikelkkareittien ääreen. Apukinosten kolaajat ottavat paikan valinnassa huomioon, että emo ja kuutti tarvitsevat imetysrauhan, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksen luontopalveluista.

Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa luodaan valmius apukinosten rakentamiseen koko Saimaalle vähälumisen talven varalle vapaaehtoisten työntekijöiden voimin. Viisivuotinen hanke edistää saimaannorpan suojelua ja lajin suotuisan suojelutason saavuttamista monipuolisten toimenpiteiden avulla.

– Ilmastonmuutos on saimaannorpan suurimpia uhkia ja vähäluminen talvi katastrofi. Suurin osa ilman lumipesän suojaa jäälle syntyvistä kuuteista on vaarassa kuolla jo imetysaikana. Saimaannorpan tutkimuksessa on haettu pitkään keinoja auttaa norppaa selviytymään tulevaisuuden lumettomista talvista. Valitettavasti nyt joudumme rakentamaan apukinoksia myös aidossa tilanteessa, suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF Suomesta kertoo.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020

Suojelubiologi Jouni Koskela, Metsähallitus, luontopalvelut, puh. 0400 188 825

Tutkija Marja Niemi, Itä-Suomen yliopisto, puh. 050 341 3654

Lisätietoa saimaannorpasta:

www.wwf.fi/saimaannorppa

www.metsa.fi/saimaannorppa

Saimaannorppa-LIFE-hanke (tiedote hankkeen käynnistymisestä 5.7.2013)