Maapallon varat loppuivat tältä vuodelta

Tänään tiistaina ihmiset ovat käyttäneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Huomisesta lähtien elämme siis velaksi. Ylikulutus kasvaa jatkuvasti: nyt kulutimme luonnonvarat jo pari viikkoa nopeammin kuin vuonna 2000.

Tiistaina 19. elokuuta vietetään maailman ylikulutuspäivää. Se merkitsee hetkeä, jolloin ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden kasvihuonekaasupäästöjä. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Tällä hetkellä 86 prosenttia maapallon ihmisistä asuu maissa, jotka kuluttavat enemmän kuin niiden omat ekosysteemit tuottavat. Suomi kuuluu niihin harvinaisiin maihin, joissa luonto tuottaa yhä enemmän kuin kulutamme. Tämä kuitenkin johtuu ympäristömme suuresta biokapasiteetista, ei vastuullisista kulutustavoistamme. Ekologinen jalanjälkemme on selvästi kestämättömällä tasolla ja se rasittaa koko maapalloa.

”Me olemme ulkoistaneet kulutuksemme seuraukset köyhempiin maihin, joiden luonto kärsii omamme puolesta. Vaikka meillä menee hyvin, ruoka-, vesi- ja ilmastokriisit ovat maailmanlaajuisia eivätkä ne pysähdy maiden rajoille”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Maailmanlaajuisesti tarvitsemme puolitoista maapalloa tuottamaan sen, minkä ihmiset vuodessa kuluttavat. Kasvuennusteiden mukaan planeettoja tarvitaan kolme vuosisadan puoliväliin mennessä. Ylikulutuksesta seuraa sekä ympäristö- että taloudellisia ongelmia. Luonnon monimuotoisuus pienenee, metsäalueet häviävät ja maaperä köyhtyy. Ilma muuttuu kelvottomaksi hengittää ja ihmiset kärsivät ruuan ja veden puutteesta. Hiilidioksidipäästöt muodostavat yli puolet ekologisesta jalanjäljestämme ja kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä. Jotta ylikulutus saadaan kuriin, kasvihuonepäästöihin on puututtava. Tämä onnistuu vain säästämällä energiaa ja miettimällä uusia ratkaisuja sen tuottamiseen.

”Suomen ekosysteemi on vielä tuottava, mutta se ei ole itsestäänselvyys. Ympäristön tilasta on pidettävä hyvää huolta myös kuluttamalla vähemmän ja järkevämmin. Kestävä ympäristö luo vakautta, joka on Suomelle myös taloudellinen kilpailuvaltti”, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo.

Valtiot heränneet vastustamaan ylikulutusta

Moni maa on liittynyt taisteluun ylikulutusta vastaan. Yhdistyneet arabiemiraatit aikoo siirtyä kokonaan energiansäästölamppuihin sisävalaistuksessa vuoden loppuun mennessä. Tarkoitus on vähentää hiilipäästöjä alueella, jonka ekologinen jalanjälki on yksi maailman suurimmista. Marokko haluaa jalanjälkensä kuriin siirtymällä kestävämpään maatalouteen ja lisäämällä kestävää ajattelua koko maassa. Filippiineillä ekologinen jalanjälki halutaan ottaa mukaan maankäyttöä koskevaan päätöksentekoon. Saarivaltio haluaa suojella haavoittuvia alueitaan ja rajoittaa luonnonvarojen käyttöään.

Suomi voi osallistua talkoisiin pienentämällä omaa jalanjälkeään. Me kaikki voimme vaikuttaa siihen vähentämällä energian kulutusta, valitsemalla uusiutuvaa energiaa, kestäviä tuotteita ja syömällä vastuullisemmin. Lihansyönnin vähentäminen on tehokas tapa leikata omaa jalanjälkeään. Tällä hetkellä suomalaiset syövät keskimäärin yli kaksinkertaisesti enemmän lihaa kuin viralliset ravitsemussuositukset suosittavat. Ympäristöministeriö on itse sitoutunut pienentämään ekologista jalanjälkeään 20 %, kun se muuttaa ensi keväänä uusiin toimitiloihin. Maapallo riittää pidempään vain, jos päätämme säästää sitä yhdessä.

WWF järjestää ylikulutuspäivänä arvonnan

Yksi hyvä tapa säästää maapalloa ylikulutukselta on korvata osa syömästämme lihasta kasviksilla. Jos kasvisruokareseptit eivät vielä luonnistu, voi lihan käytön vähentämisen aloittaa mukavasti ravintolassa. Mutta mikä ravintola tarjoilee Suomen parhaat kasvisherkut? Kerro sinä se WWF Suomen Facebook-sivulla www.facebook.com/wwfsuomi. Arvomme yhdelle onnekkaalle osallistujalle 50 euron lahjakortin hänen lempiravintolaansa. Osallistumisaikaa on 22.8. asti.

Lue lisää:
WWF:n ruokaopas johdattelee vastuullisen ja ympäristöystävällisen ruoan äärelle. Ota opas avuksi kauppareissuille ja ravintolan ruokalistaa selaillessa: wwf.fi/ruokaopas

Ylikulutuspäivä Global Footprint Networkin sivulla: www.footprintnetwork.org

Lisätietoja:
Ympäristöneuvos Sauli Rouhinen, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 253, sauli.rouhinen@ymparisto.fi

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, puh. 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, puh.040 585 0020, jari.luukkonen@wwf.fi