Espoo, Lahti ja Tampere kilpailevat maailman kestävimmän kaupungin tittelistä

Espoo, Lahti ja Tampere ovat selviytyneet finaaliin WWF:n kansainvälisessä kilpailussa kaupunkien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Viidettä kertaa järjestettävä Earth Hour City Challenge tarjoaa kaupungeille mahdollisuuden toimia edelläkävijöinä ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa. Kaupunkien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on keskeinen, sillä yli 70 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu kaupungeissa.

WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailuun osallistui yhteensä 163 kaupunkia ympäri maailmaa. Näiden joukosta finaaliin valittiin 44 kaupunkia 16 maasta – mukaan lukien kaikki kolme Suomesta kilpailuun osallistunutta kaupunkia. Kilpailun tarkoituksena on innostaa kaupunkeja tekemään kestäviä valintoja sekä edistämään uusiutuvan energian käyttöönottoa. Parhaat käytännöt ilmastonmuutoksen torjumiseksi saavat kilpailun kautta kansainvälistä huomiota, mikä edistää niiden käyttöönottoa myös muissa kaupungeissa.

”Monissa suomalaiskaupungeissa tehdään paljon töitä hiilineutraalin tulevaisuuden saavuttamiseksi, ja nyt kaupungit saavat siitä ansaittua kansainvälistä tunnustusta. Suomi oli kilpailun ainoa maa, jossa kaikki osallistujat selvisivät finaaliin asti. Näin kovassa seurassa se kertoo toimenpiteiden tasosta paljon”, toteaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Espoolle menestystä kilpailussa toi energiatietopalvelu, jonka avulla voi vertailla eri energiamuotojen kustannuksia ja tuotantomahdollisuuksia kiinteistöissä.

”Energiatietopalvelun avulla haluamme jakaa puolueetonta tietoa lämmitystavan muutoksesta uusiutuvaan energiaan. Energiatietopalvelussa käyttäjä – esimerkiksi espoolainen asukas, isännöitsijä, uusiutuvan energian laitetoimittaja, kiinteistön omistaja tai kiinteistösijoittaja – pystyy vertailemaan eri energiamuotojen kustannuksia ja tuotantomahdollisuuksia omassa kiinteistössään. Toivomme sovelluksen parantavan Espoon kiinteistöomistajien tietoisuutta lämmitystapavalinnoistaan sekä lisäävän uusiutuvien energiaratkaisujen kysyntää alueellamme”, kommentoi kaupunkisuunnittelukeskuksen energiainsinööri Niina Laasonen.

Lahti on edistänyt kestävyyttään esimerkiksi järkevällä maankäytöllä sekä investoimalla puhtaampaan energiantuotantoon.

”Lahden kaupunki on hyvin sitoutunut kehittämään kestäviä ratkaisuja kaupunkiympäristöön. WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailu antaa meille tuntumaa siihen, missä vaiheessa työmme on muihin kaupunkeihin verrattuna. On ilo huomata, että suomalaiset kaupungit ovat hyvin edustettuna kilpailussa!” kertoo kehityspäällikkö Saara Vauramo Lahden kaupungilta.

Tampereella on energiatehokkaan rakentamisen lisäksi kehitetty kestävää liikkumista, josta kertoo tuleva raitiotie sekä vuoden parhaan pyöräilykunnan titteli.

”Hienoa että vuosien määrätietoinen työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on noteerattu. Kilpailemme tosissamme paitsi maailman kestävimmän kaupungin tittelistä, niin myös todellisen ekokaupungin toteutuksesta. Samalla haastan kaikki tamperelaiset osallistumaan We Love Cities -yleisökilpailuun, ja antamaan äänensä Tampereelle”, kannustaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Ulkopuolisen tuomariston valitsema voittaja julkistetaan huhtikuussa Soulissa. Lisäksi kilpailussa valitaan yleisön suosikki. Yleisö voi vaikuttaa äänestämällä, antamalla kaupungeille kehitysehdotuksia tai käyttämällä kaupungin hashtagia Instagramissa tai Twitterissä. Äänet ja parannusehdotukset voi antaa osoitteessa www.welovecities.org.

Viime vuoden kilpailussa ääniä annettiin yli 300 000, ja parannusehdotuksiakin yli 30 000. Silloin Suomesta finaaliin selvisi Lappeenranta.

WWF:n Earth Hour City Challenge on osa maailman suurinta ilmastotapahtumaa Earth Houria, joka järjestetään lauantaina 28.3. Valot sammuvat kello 20.30–21.30 osoituksena huolesta ilmastonmuutosta kohtaan.

Earth Hour City Challenge 2015 -kilpailun finalistit:

Brasilia: Belo Horizonte, Rio de Janeiro, São Paulo
Kanada: Edmonton, Pohjois-Vancouver, Vancouver
Kolumbia: Bucaramunga, Cali, Monteria
Espanja: A Coruña, Córdoba
Suomi: Espoo, Lahti, Tampere
Ranska: Besançon, Nantes, Pariisi
Intia: Pune, Rajkot, Thane
Indonesia: Balikpapan, Jakarta, Semarang
Meksiko: Hermosillo, Toluca, Puebla
Malesia: Petaling Jaya, Shah Alam
Singapore: Singapore
Etelä-Afrikka: Tshwane, Johannesburg, Nelson Mandela Bay
Etelä-Korea: Soul, Changwon, Wonju
Ruotsi: Eskilstuna, Göteborg, Västerås
Thaimaa: Hat Yai, Khon Kaen, Mapammarit
Yhdysvallat: Evanston, Seattle, Cleveland

Lisätietoja:

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 7461
Projektityöntekijä Jere Lehtomaa, WWF Suomi, 0400 422 659
Kehityspäällikkö Saara Vauramo, Lahden kaupunki, 044 716 1585
Projektiasiantuntija Elli Kotakorpi, Tampereen kaupunki, 040 800 7254
Energiainsinööri Niina Laasonen, Espoon kaupunki, 050 369 4667

http://www.panda.org/ehcc
http://www.welovecities.org