Älä heitä ruokaa roskiin – ruokahävikillä on mittavat ilmastovaikutukset

Suomessa heitetään päivittäin miljoona kiloa ruokaa roskiin. Syömättä jääneellä ruualla on merkittävät ilmastovaikutukset, mutta onneksi ruokahävikkiä on helppo vähentää. Viikon päästä vietettävä ympäristöjärjestö WWF:n Earth Hour kannustaa ihmisiä kiinnittämään huomiota omien ruokailutottumustensa ilmastovaikutuksiin.

Syömiskelpoisen ruoan heittäminen pois on erityisen haitallista ympäristölle, sillä siinä haaskataan ruoan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetty energia. Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa lisäksi metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi.

Ruoka muodostaa noin 20 % ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Suurin osa tästä syntyy ruuan alkutuotannossa.

Ruokahävikkiä voi vähentää viidellä yksinkertaisella konstilla:
1. Suunnittele, osta vain sen verran ruokaa kuin tarvitset ja tee sopivan kokoinen annos.
2. Käytä vanhimmat elintarvikkeet ensin äläkä heitä pois käyttökelpoista ruokaa.
3. Jos tiedät käyttäväsi elintarvikkeen heti, älä kaiva kaupan hyllystä alimmaista tuotetta, jolla on pisin käyttöaika.
4. Ole luova! Loihdi edellispäivän tähteistä maittava ateria. Esimerkiksi pastakastikkeisiin, pitsoihin ja piirakoihin voi helposti käyttää sellaista, mikä muuten vanhenisi pian.
5. Tee kerran viikossa ruokaa kaapissa olevista aineksista kaupassa käynnin sijaan.

Koulut ja päiväkodit joukolla mukana tänäkin vuonna

Lukuisat koulut ja päiväkodit osallistuvat edellisvuosien tapaan Earth Houriin, ja ruokateema näkyy vahvasti niiden järjestämissä tapahtumissa. Useissa päiväkodeissa aihetta käsitellään pitkin viikkoa leikkien ja lorujen avulla. Vääksyssä yhteiskoulun 8. luokat ovat suunnitelleet kotitaloustunnilla ilmastoaiheisen menun. Kuntalaisia kannustetaan valmistamaan menu Earth Hour -iltana omissa kodeissaan. Kaikissa Porin kouluissa puolestaan tarjotaan ilmastoystävällinen kasvislounas Earth Hourin jälkeisenä tiistaina. Ruokailun yhteydessä keskustellaan siitä, miksi ilmaston kannalta on tärkeää syödä lautanen tyhjäksi.

Lisää koulujen ja muiden tahojen järjestämiä tapahtumia löytyy osoitteessa http://www.earthhour.fi/tapahtumat/. Kampanjasivustolta löytyy myös ideoita osallistumiseen sekä kouluissa että kotona – esimerkiksi vinkit ruokahävikkiä torjuvana jääkaappietsivänä toimimiseen: http://www.earthhour.fi/tietoa/.

Lisätietoja:
tiedottaja Kaisa Ryynänen, WWF Suomi, 050 345 5307

www.earthhour.fi

WWF:n Earth Hourissa ihmiset ympäri maailmaa sammuttavat turhat valonsa tunniksi lauantaina 28.3.2015 kello 20.30–21.30 paikallista aikaa. Tänä vuonna Earth Hourin teema Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen. Sammuta valot, sulje sosiaalinen media ja kutsu kaverisi nauttimaan vastuullisesta ruuasta kynttilänvalossa!

Earth Hour järjestetään tänä vuonna kansainvälisesti jo yhdeksättä kertaa. Tapahtuman tarkoituksena on innostaa ihmisiä toimimaan ilmaston hyväksi sekä viestiä päättäjille ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeydestä. Earth Houriin osallistui viime vuonna yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa, 7000 kaupunkia sekä valtava joukko yrityksiä, oppilaitoksia ja muita yhteisöjä. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja viime vuonna jo kymmenet tuhannet suomalaiset näyttivät tukensa ilmastonsuojelutyölle ottamalla osaa pimeään tuntiin.

Sinua saattaa kiinnostaa