Sarvikuonojen määrä kasvaa Nepalissa

Sarvikuonojen määrä on kasvanut Nepalissa. Sarvikuonoja on nyt noin viidennes enemmän kuin vuonna 2011.

Nepalin viranomaiset ja WWF kartoittivat yhteistyössä sarvikuonojen määrää huhtikuussa. Kartoituksessa havaittiin kaikkiaan 645 sarvikuonoa. Määrä on 21 prosenttia suurempi kuin vuonna 2011 tehdyssä laskennassa, jossa määräksi arvioitiin 534.

Kartoitus tapahtui Nepalin eteläosissa sijaitsevan Terain alankoalueen suojelualueilla ja kansallispuistoissa, jotka ovat sarvikuonojen tyypillistä elinaluetta. Sarvikuonoja yksilöitiin muun muassa niiden sarvien muodon ja koon sekä kaulassa ja perässä olevien ihopoimujen perusteella. Laskennan raportoinnissa käytettiin ensimmäistä kertaa Nepalin armeijan kehittämää matkapuhelinsovellusta, jossa yksilöidyt sarvikuonot merkittiin sovelluksen karttaan havainnointihetkellä.

”Erinomaiset uutiset Nepalin sarvikuonokantojen vahvistumisesta kannustavat meitä jatkamaan suojelutyötämme maata ravistelleesta maanjäristyksestä huolimatta”, sanoo WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Anne Tarvainen.

Nepalissa on myös onnistuttu kitkemään sarvikuonojen salametsästystä. Toukokuun alussa saavutettiin jo kolmas vuosi viiden vuoden aikana, jolloin maassa ei salametsästetty ainuttakaan sarvikuonoa.

”Tämä on erinomainen osoitus viranomaisten ja kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen yhdessä kyläyhteisöjen kanssa tekemästä suojelutyöstä. Yhteistyöllä voimme turvata näiden ikonisten lajien tulevaisuuden. Uutiset salametsästyksen kitkemisestä sekä sarvikuonokantojen vahvistumisesta osoittavat käytännössä sen, että suojelutoimenpiteemme sekä elinalueiden suojelu on tuloksellista.”

Nepalissa on onnistuttu kääntämään salametsästys laskuun verrattain lyhyessä ajassa. Esimerkiksi vielä vuoden 2002 aikana maassa kuoli 37 sarvikuonoa salametsästyksen uhrina.

WWF tekee suojelutyötä Nepalissa yksityisten tukijoiden ja ulkoasiainministeriön tuella.

WWF järjestää keskustelun salametsästyksen ja terrorismin rahoituksen yhteydestä sunnuntaina 24.5. Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingin Kaisaniemenpuistossa Taiga-lavalla. Paneelissa ovat mukana kansanedustaja Pekka Haavisto, salametsästyksen vastaisesta toiminnastaan tunnettu valokuvaaja Jere Hietala sekä WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Lisätietoja:
WWF Suomen kansainvälisen kehityksen päällikkö Anne Tarvainen, 040 756 8326
WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020