Ruoppausjätteen läjittäminen Ison valliriutan alueelle loppumassa

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn Maailmanperintökomitea vaatii Australialta tehokkaita ja jatkuvia toimia Ison valliriutan suojelemiseksi. Riuttaa uhkaavat hallitsematon teollisuusrakentaminen ja saastuminen.  Australian pitää raportoida suojelutoimien edistymisestä puolentoista vuoden sisällä.  Maailmanperintökomitea äänesti päätöksestä tänään.

Australia lupasi kieltää pysyvästi ruoppausjätteen läjittämisen Ison valliriutan alueelle ja estää satamien massiivisen laajentamisen riutan sisällä ja sen lähellä. WWF:n asiantuntijat odottavat ruoppausjätteen kattavan dumppauskiellon astuvan voimaan lähikuukausina.

”UNESCO seuraa tilannetta varmistaakseen, että valliriutan tila paranee lähivuosina. Niin tekevät myös 550 000 WWF:n vetoomuksen allekirjoittanutta ihmistä sekä miljoonat muut Ison valliriutan tilasta huolestuneet ihmiset maailmalla”, sanoo kansainvälisen WWF:n pääjohtaja Marco Lambertini.

WWF luovutti sunnuntaina yli puolen miljoonan, 177 maasta kotoisin olevan, kansalaisen vetoomuksen Maailmanperintökomitealle ja pyysi sitä puolustamaan Isoa valliriuttaa sitä uhkaavilta vaaroilta.

Päätöksessään Maailmanperintökomitea ilmaisi huolensa siitä, että Ison valliriutan eläinpopulaatioiden ja elinympäristöjen määrä on vähentynyt ja riutan yleinen kunto heikentynyt. Komitea painotti, että myös ilmastonmuutoksen ja veden saastumisen kaltaiset pitkän aikavälin uhat vaativat toimenpiteitä.

”Australiaa vaaditaan täyttämään täysimääräisesti kaikki sitoumuksensa, jotta valliriutan tilan heikkeneminen voidaan pysäyttää”, Maailmanperintökomitean päätöksessä todetaan. Australian pitää raportoida UNESCOlle edistymisestä ensi vuoden joulukuuhun mennessä ja osoittaa kolmen vuoden päästä, että valliriutan suojelu on ollut ” tehokasta ja pysyvää”.

Lisätiedot:
Kate Rayson, WWF Australia, [email protected], +61 439 959 034
Alona Rivord, kansainvälinen WWF, [email protected], +41 79 959 1963.
Mark Symons, WWF Australia, [email protected], +61 400 985 571

Kuvia Isosta valliriutasta löytyy täältä: https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4625