Tiikerien määrä kasvanut Bhutanissa

Tänään vietetään kansainvälistä tiikeripäivää. Päivän kunniaksi Bhutan kertoi hyviä uutisia maansa tiikerien tilanteesta. Maan ensimmäisen tiikerikartoituksen mukaan Bhutanissa on 103 tiikeriä. Tiikerien määrä on kasvanut edellisestä arviosta, joka oli 75. 

Bhutan juhlii tuloksiaan yhdessä Nepalin, Intian, Venäjän ja Bangladeshin kanssa, jotka ovat myös laskeneet tiikeriensä määrän tänä vuonna. Kartoituksen tekeminen on tärkeä askel, kun tiikerivaltiot pyrkivät kaksinkertaistamaan tiikerien määrän vuoteen 2022 mennessä.

Bangladesh julkaisi kartoituksensa tulokset vain pari päivää Bhutania aikaisemmin. Maan laskennoissa havaittiin 106 tiikeriä. Luku on pienempi kuin edellisessä arviossa. Tämä arvio perustui kuitenkin vähemmän luotettavaan tutkimusmenetelmään kuin uudempi kartoitus, mikä on saattanut johtaa liian korkeaan arvioon.

Intian, Venäjän ja Nepalin laskennat osoittivat maiden tiikerien määrän kasvaneen. Esimerkiksi Intiassa tiikereitä arvioitiin vielä vuonna 2010 olevan 1706. Tämän vuoden tammikuussa julkaistujen tulosten mukaan määrä on kasvanut 2226 yksilöön.

Tilanne ei kuitenkaan ole näin valoisa kaikkialla. Monet Kaakkois-Aasian maat eivät ole vielä toteuttaneet tiikerien kartoitusta.

”Kaakkois-Aasiassa on meneillään tiikerikriisi. Valtiot eivät ole laskeneet tiikereitään. Ne ovat vaarassa menettää alueensa tiikerit, ellei asialle tehdä jotain välittömästi”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri KTT Liisa Rohweder.

Tänä vuonna Malesian tiikerien määrän arvioidaan pudonneen vuonna 2010 tehdyn arvion 500 yksilöstä vain 250:een. Kambodžassa, Vietnamissa ja Laosissa ei uskota olevan yhtään lisääntyvää tiikerikantaa. Indonesian, Thaimaan ja Myanmarin tiikerien lukumäärää ei tiedetä.

”Näissä maissa tiikerien suojelun poliittinen tuki on heikompaa ja resurssit ovat vähäisemmät kuin kartoituksen tehneissä maissa. Samaan aikaan salametsästys ja elinalueiden katoaminen ovat kriittisellä tasolla. Valtiot eivät voi ryhtyä vaadittaviin toimiin, ennen kuin ne tietävät alueensa tiikereiden todellisen tilanteen”, jatkaa Rohweder.

Kansainvälisen tiikeripäivän tarkoituksena on nostaa esille tiikerien ahdinko. Uhanalaisia tiikereitä uhkaa salametsästys ja elinalueiden häviäminen. WWF Suomi on ollut mukana rahoittamassa Bhutanin tiikerien kartoitusta kummeilta saaduin varoin ja ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoilla. Lisäksi tuemme Bhutanin kansallispuistoissa tapahtuvaa partiointia ja muuta salametsästyksen vastaista työtä.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, puh. 040 840 7461

Alison Harley, WWF Tigers Alive Initiative, puh. +60 12 2807 402