Uuden ilmastosopimuksen porsaanreiät tukittava

Pariisin ilmastokokouksessa julkaistiin tänä iltana uusi luonnosteksti, jonka pohjalta uusi ilmastosopimus on tarkoitus neuvotella perjantai-iltaan mennessä. WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kollen mukaan luonnoksessa on edelleen ainekset vahvaan sopimukseen – hankalimmat asiat ovat kuitenkin vielä päättämättä.

Kollen mukaan myönteistä on, että tämänhetkisessä sopimustekstissä on enemmän vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat valtioiden tekemien päästövähennysten tarkastelun jo ennen vuotta 2020.

”Kaikki tähän liittyvät porsaanreiät on kuitenkin tukittava. Ennen vuotta 2020 tehtävien arviointien on oltava selkeästi määriteltyjä, ja niiden on katettava ilmastonmuutokseen sopeutuminen, ilmastotoimenpiteiden rahoitus sekä päästövähennykset. Lisäksi niiden täytyy koskea kaikkia maita”, Kolle sanoo.

Puheenjohtajamaa Ranska on ilmoittanut tavoitteeksi saada uusi sopimus valmiiksi perjantaina kello 18 (paikallista aikaa) mennessä.

”Ministereillä on enää kaksi päivää aikaa päättää, johtaako Pariisissa tehty sopimus meidät 1,5 vai 3 asteen maailmaan. Molemmat ovat edelleen mahdollisia, sillä vaikeimmat päätökset ovat yhä tekemättä.”

Lisätietoja:
ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle, p. +358 50 591 3072, [email protected], Twitter: @KaarinaKolle

wwf.fi/pariisi