WWF palkitsee Kouluruokakilpailussa ilmastoystävällisimmän menun

Ravitsemus ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä kouluruokailussa. WWF palkitsee ilmastoystävällisimmän menun valtakunnallisen Kouluruokakilpailun finaalissa 16.3. Gastro-messuilla Helsingissä.

WWF ja Kouluruokakilpailun järjestäjä Continental Foods Finland kannustavat kouluruoan ammattilaisia tarjoamaan terveellistä ja maukasta ruokaa, jonka valmistuksessa on huomioitu myös ympäristö.

WWF palkitsee kouluruokakisan finaalissa 16.3. ilmastoystävällisimmän ateriakokonaisuuden samalla viikolla vietettävän Earth Hour -ilmastotapahtuman hengessä. Ruoan osuus yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista on merkittävä, minkä vuoksi ympäristöystävällisyyden kriteerinä käytettiin kilpailussa ruoan ilmastovaikutuksia. Ruoalla on kuitenkin vielä merkittävämpi osuus muun muassa metsäkadon aiheuttajana sekä vesivarojen kuluttajana.

“Palkinnon saa menu, jonka suunnittelussa ja valmistuksessa on otettu huomioon ympäristö”, paljastaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

“Yksinkertaisin mittari on lihan määrä resepteissä. Reseptejä voi kehittää ekologisemmiksi korvaamalla esimerkiksi osan kastikkeen jauhelihasta soija- tai härkäpapurouheella.”

Järjestäjien yhteisenä tavoitteena on opettaa lapsille hyviä valintoja: nuorena opitut ruokailutottumukset luovat pohjan aikuisiän elintavoille. Terveellinen ja ympäristöystävällinen kouluruoka antaa eväitä pitkälle elämään.

Pienillä teoilla on suuri vaikutus

WWF:n mukaan ruoan ympäristövaikutuksia voidaan vähentää huomattavasti kolmella käytännön teolla: korvaamalla osan lihasta kasviksilla, vähentämällä ruokajätettä ja suosimalla vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.

“Suomalaiset kuluttavat ravintosuosituksia enemmän punaista lihaa. Tämän vuoksi lihan kulutus voisi kouluissa pysyä jopa suosituksia matalammalla tasolla. Lihaa ei tarvitse jättää kokonaan pois, jotta ruokaa voisi kutsua vastuulliseksi ja ympäristöystävälliseksi. Monesti riittää vastuullisemmin tuotetun ja laadukkaamman vaihtoehdon valinta”, sanoo Mia Kettunen Continental Foods Finlandilta.

“Jo noudattamalla ravitsemussuosituksia, siis valitsemalla lautaselle entistä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa lihan sijaan, voi tehdä merkittävän ilmastoteon”, vinkkaa Rohweder.

Kouluruokailulla on merkittävä rooli ympäristöystävällisten ruokailutottumusten kehittymisessä. Siksi olisi Rohwederin mukaan hienoa, että koululounaalla tarjottaisiin päivittäin täysipainoisesti koostettu kasvis- tai kala-ateria liha-aterian vaihtoehtona.

Lisätietoja:
Liisa Rohweder, pääsihteeri, WWF Suomi, 040 840 7461, [email protected]
Mia Kettunen, IsoMitta / Continental Foods Finland, 040 567 4596, [email protected]

Mikä Earth Hour?

Viime vuonna Earth Houriin osallistui noin kaksi miljardia ihmistä ympäri maailmaa. Suomessa osallistujia oli peräti 1,5 miljoonaa. Tapahtuman tarkoituksena on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia. Tapahtumaan osallistuu yksityishenkilöiden lisäksi suuri joukko kaupunkeja, yrityksiä, kouluja ja muita yhteisöjä. Lisätietoja Earth Hourista: www.earthhour.fi