Vuoden 2017 Panda-palkinto on nyt haettavana

WWF Suomi jakaa vuosittain 20 000 euron suuruisen Panda-palkinnon erillisestä Anderssonin rahastosta. Nyt haettavana oleva palkinto on summaltaan yksi Suomen suurimmista ympäristötunnustuksista. Sillä edistetään ja palkitaan aktiivisia luonnon- ja ympäristönsuojeluhankkeita.

Panda-palkinto on myönnetty aiemmin muun muassa merikotkan ja saimaannorpan tutkimukseen, pienvesien kunnostamiseen, vihreän sähkön edistämiseen, susien salakaatojen vastustamiseen ja koulun tuulivoimahankkeeseen.

Vuonna 2016 WWF myönsi Panda-palkintonsa Turun yliopiston merikotkaan liittyvälle tutkimushankkeelle. Tutkimuskokonaisuudessa selvitetään muun muassa sitä, miten paljon merikotkia ja muita lajeja menehtyy tuulivoimaloiden vaikutuksesta ja miten merikotkan ja tuulivoimarakentamisen tarpeet voidaan sovittaa yhteen. Lisäksi tutkimusryhmä selvittää, mistä merikotkien elimistöön päätyneet, suuret lyijymäärät ovat peräisin ja mitä muita haitta-aineita kotkat saavat ravinnostaan.

”Palkinnon turvin pystyimme aloittamaan maastotyön sekä tuulivoimaloihin törmäävien merikotkien määrän arvioimiseksi että ympäristömyrkkyjen analyysiin tarvittavien näytteiden keräämiseksi”, sanoo tutkimushankkeen vetäjä, dosentti Toni Laaksonen. ”Maastotyöt jatkuvat vielä, mutta ensimmäiset ympäristömyrkkynäytteet ovat jo laboratoriossa analysoitavana ja tuloksia odotetaan lähiaikoina.”

Hänen mukaansa Panda-palkinto antaa työryhmälle sekä tärkeää rahallista apua että arvokasta tunnustusta tutkimusaiheiden merkityksestä.

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen kannustaa tahoja hakemaan palkintoa rohkeasti. Hän muistuttaa, että hakijana voi olla kuka tahansa henkilö tai mikä tahansa organisaatio.

”Palkinnon voi käyttää erilaisiin tarkoituksiin – vaikkapa kaluston ja varusteiden hankkimiseen, matkakustannuksiin tai työvoiman palkkaamiseen. Tärkeintä on, että raha käytetään konkreettisiin luonnon- tai ympäristönsuojeluhankkeisiin joko Suomessa tai ulkomailla”, Luukkonen selventää.

Palkinnon voi saada suunniteltu tai käynnissä oleva hanke. Haku on avoinna 10.4.2017 kello 16.00 saakka. Vapaamuotoiset hakemukset voi lähettää osoitteeseen [email protected] tai WWF/Panda-palkinto, Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki.

Lisätietoja:
Anne Brax, viestintäjohtaja, WWF Suomi, 050 367 1888 tai [email protected]
Jari Luukkonen, suojelujohtaja, WWF Suomi, 040 585 0020 tai [email protected]

wwf.fi/pandapalkinto