Arktinen jääpeite jälleen ennätyspieni

Arktisen alueen jääpeite on tänä keväänä pienempi kuin koskaan 38-vuotisen mittaushistorian aikana. Merijään hupeneminen uhkaa monia arktisia eläinlajeja.

Arktisen alueen jääpeite kasvaa talven aikana ja saavuttaa enimmäiskokonsa maaliskuun tienoilla. Tänä vuonna enimmäiskoko on kaikkien aikojen pienin. Huolestuttava ennätys rikottiin jo kolmantena vuotena peräkkäin. Ennätyksellisen heikon jäätilanteen ovat vahvistaneet Yhdysvaltojen viranomaiset.

”Esimerkiksi jääkarhun ravinnonsaanti ja pesintä vaikeutuvat jääpeitteen huvetessa. Myös monet hyljelajit ovat riippuvaisia jäästä synnyttäessään poikasiaan keväällä. Jos merijää katoaa, se aiheuttaa mittaamatonta vahinkoa arktisen alueen ainutlaatuiselle ekosysteemille. Kiireelliset päästövähennykset ovat välttämättömiä, jotta ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset voidaan välttää”, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo.

Lisätietoa:

Sampsa Vilhunen, ohjelmapäällikkö, 040 550 3854, [email protected]