Uljaat sääkset poikasineen taas livelähetyksen tähtinä

Luontokuvaaja Juha Taskinen on vienyt kameran kalasääsken pesään Saimaan Haukivedellä Linnansaaren kansallispuistossa. Pesässä on kolme poikasta. Emojen ja poikasten elämää voi seurata suorana lähetyksenä heinäkuun ajan verkossa.

Pesä ja emot ovat samoja, jotka nähtiin jo viime kesänä suorassa verkkolähetyksessä. Emot ovat Taskiselle tuttuja, sillä hän on seurannut pesää ja sen asukkaiden eloa noin 15 vuoden ajan.

– Lintujen elämää livekameralla läheltä seuratessa näkee sellaisia asioita, joita ei kirjoissa kerrota. Livetys auttaa ymmärtämään näiden upeitten päiväpetolintujen elämää ja luonnon monimuotoisuutta, sekä sitä, miten haukasta on tullut kalojen saalistaja, Taskinen sanoo.

Sääkset ovat kalaa syöviä petolintuja. Ne tekevät pitkän muuttomatkan talveksi jopa Etelä-Afrikkaan saakka. Keväällä ne palaavat takaisin usein samaan pesään. Se sijaitsee yleensä puun latvassa, ja pesä voi kasvaa vuosien saatossa suureksi. Painava pesä tarvitse alustakseen jykevän puun, kuten vanhan kippuramännyn. Sääksien uhkana onkin pesäpaikkapula, sillä vallalla olevien metsänhoidon tapojen takia vanhojen metsien määrä on huvennut vähiin: metsämaamme metsistä yli 120-vuotiaita on enää 10 prosenttia.

Livelähetyksessä nähtävä sääksen pesä on siinä mielessä erikoinen, ettei se ole puussa. Se on Saimaan toinen sääksipesä, joka on kiven päällä.

Heinäkuussa pesässä tapahtuu paljon.

– Poikaset varttuvat ja alkavat tehdä pesän reunoilla siipijumppaa. Loppukuusta ne lennähtelevät pieniä lenkkejä, mutta palaavat pesään odottamaan ruokaa.

Kamera on kuvannut pesää heinäkuun alusta alkaen. Livessä on nähty muun muassa ruokintaa, nukkumista ja sulkapeitteen sukimista.

– Hyvin pesällä touhutaan, eikä tänä kesänä ole pientä rääpälettä, jota isommat kurittaisivat, Taskinen sanoo.

Viime kesänä katsojia huolestutti poikanen, joka tuntui jäävän muiden jalkoihin. Heinäkuun mittaan se kuitenkin vahvistui.

– Viimevuotisten poikasten myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa. Niiden muuttoreitillä Afrikkaan on paljon vaaroja, koska niitä ammutaan huvin vuoksi muun muassa Lähi-idässä.

Linnansaaren kansallispuistossa elää Järvi-Suomen tihein sääksikanta, noin 15 pesivää paria.

Katso liveä täällä