10 000 euroa odottaa voittajaansa – WWF etsii Itämeren ympäristöystävällisintä viljelijää

Viljelijöille on jälleen tarjolla mahdollisuus erottautua edukseen, kun WWF etsii Itämeren ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa. Seitsemättä kertaa järjestettävään viljelijäkilpailuun osallistuvat kaikki yhdeksän Itämeren rantavaltiota. Ensimmäisessä vaiheessa kussakin maassa valitaan kansallinen voittaja, joka saa 1000 euron palkinnon. Kansalliset voittajat pääsevät finaaliin, jossa palkintona on 10 000 euroa.

Kilpailuun kannustetaan mukaan viljelijöitä, jotka ovat edelläkävijöitä vesistöjen rehevöitymistä vähentävien menetelmien käytössä. Viljelijää saa myös vinkata, toki heidän omalla suostumuksellaan.

Osallistujat voivat olla tavanomaisia tai luomutiloja. Omat innovaatiot ja positiivinen asenne ympäristönhoitoon ovat toivottuja, ja kilpailussa halutaan palkita varsinkin vapaaehtoisuudesta.

”Viljelijöitä usein syytetään Itämeren rehevöittämisestä, koska maataloudesta pääsee paljon typpeä ja fosforia mereen. Viljelijöillä on kuitenkin paljon potentiaalia osallistua rehevöitymisen vähentämiseen muuttamalla viljelymenetelmiään kestävimmiksi. Viljelijäpalkinnon tarkoituksena on nostaa esiin konkreettisia esimerkkejä ympäristömyönteisistä käytännöistä Itämeren rantavaltioissa”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Mervi Ukkonen.

Suomi voittanut kahdesti

Suomalainen maatila on voittanut kansainvälisen kilpailun kaksi kertaa. Aivan ensimmäisen, vuonna 2009 järjestetyn kilpailun voitti uusikaupunkilainen Vapolan tila. Vuonna 2015 voitto meni Knehtilän tilaa Hyvinkäällä pitäville Markus Eerolalle ja Minna Sakki-Eerolalle, jotka ovat onnistuneet ehkäisemään ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin suojavyöhykkeillä ja edistyneellä teknologialla.

”Viljelijöillä on kilpailussa loistava mahdollisuus tuoda esiin omia toimintatapojaan, jotka ovat edullisia ympäristön kannalta. Palkinnon suurinta antia ovat olleet uudet verkostot ja vuoropuhelu, joiden kautta olemme pystyneet kehittämään toimintaamme niin, että ne palvelevat laajemminkin”, Markus Eerola kertoo.

Hänen mukaansa ympäristöystävällisten toimintatapojen ei tarvitse olla ristiriidassa talouden kanssa.

”Valinnoistahan siinä on kysymys”, hän kannustaa.

Valintakriteerit, hakulomake ja lisätiedot löytyvät osoitteesta wwf.fi/viljelijapalkinto. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 16.4 2018. Kansalliset voittajat julkistetaan toukokuun lopulla ja koko kilpailun voittaja kesällä 2018.

Lisätietoja:

Suojeluasiantuntija Mervi Ukkonen, WWF, +35844 230 5797, mervi.ukkonen@wwf.fi

Suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola, WWF, +358 40 500 6968, jenny.jyrkankallio-mikkola@wwf.fi

Viestinnän asiantuntija Minna Nyrhinen-Blazquez, +35840 741 2116, minna.nyrhinen@wwf.fi