Tältä maistuu kesä!

Valmista huippukokki Henri Alénin resepteillä kesän herkullisimmat grilliruoat, bon appétit!

Grillattua brokkoliinia ja parsaa, kotijuustoa ja chermoulakastiketta

4 hengelle

300 g pientä parsakaalia eli brokkoliinia
1 puntti vihreää parsaa
200 g suomalaista kotijuustoa
1 ruukku herneenversoa koristeeksi

Kastike:
1 ruukku korianteria
1 ruukku lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
ripaus juustokuminaa
0,5 tl korianterinsiemeniä
ripaus savustettua paprikajauhetta
4 tippaa tabascoa
1 rkl sitruunanmehua
0,5–1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Aloita valmistamalla kastike:
Hienonna yrtit rouheasti ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää mukaan muut ainekset ja soseuta tasaiseksi. Mausta lopuksi kastike suolalla.

Huuhtele parsat kylmällä vedellä ja leikkaa kannasta 2 senttiä pois. Pirskottele brokkoliineille ja parsoille hieman öljyä ja kääntele varovasti.

Leikkaa kotijuusto 2,5 cm:n paloiksi ja sivele palat öljyllä. Grillaa vihanneksia kuvun alla noin viisi minuuttia välillä käännellen. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Grillaa kotijuusto nopeasti juuri ennen tarjoilua.

Aseta vihannekset lautaselle, laita kotijuustoviipaleet päälle ja koristele herneen versoilla. Pirskottele lopuksi runsaasti kastiketta päälle.

Juustojen ilmastovaikutuksia on isoja eroja. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että erilaisiin juustoihin käytetään eri määriä maitoa yhtä valmista juustokiloa kohti. Kotijuuston tyyppisen tuorejuuston tai esimerkiksi raejuuston hiilijalanjälki on pienempi kuin pitkään kypsytetyn kovan juuston.   

Grillattuja kesäperuna-sienivartaita, avomaankurkku-lipstikka-kastiketta

4 hengelle

16 keitettyä varhaisperunaa
1 rasia pieniä herkkusieniä
2 portobellosientä
tilkka oliiviöljyä
2 tl hienonnettua timjamia
suolaa ja pippuria
varrastikkuja

Avomaankurkku-tsatsiki

3 avomaankurkkua
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunanmehua
1 dl paksua luonnon jogurttia
1 rkl leikattua tuoretta lipstikkaa
suolaa ja valkopippuria

Kuori kurkut ja halkaise ne. Leikkaa ne veitsellä ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää mukaan.

Lisää joukkoon myös jogurtti, sitruunanmehu ja lipstikka. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua.

Vartaat:
Leikkaa portobellosienet isoiksi paloiksi. Halkaise herkkusienet, jos ne ovat isoja. Laita sienet ja perunat kulhoon, lisää mukaan öljy ja timjami. Sekoita varovaisesti. Asettele perunat ja sienet vuorotellen grillitikkuihin. Grillaa keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne saavat kauniin värin. Mausta vartaat vielä lopuksi suolalla. Tarjoile tsatsikin kanssa.

Perunat, sienet ja avomaalla kasvaneet kurkut ovat mainio valinta ympäristöä huomioivaan ruokavalioon. Kesä on kausivihannesten parasta aikaa, joten niitä kannattaa nyt kasata lautaselle monipuolisesti.

Grillattua romainesalaattia ja kesätomaattisalsaa

4 hengelle

2 kokonaista romainesalaattia tai 4 pientä baby-gem-salaattia
rukolaa
tilkka oliiviöljyä

Salsa:
4 kypsää tomaattia
puolikas punasipuli
5 lehteä basilikaa
10 mustaa oliivia
1 tl kapriksia
1 valkosipulinkynsi
1 dl raastettua parmesania
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Aloita kastikkeesta. Pese tomaatit ja kuutioi ne siemenineen. Hienonna punasipuli ja laita kulhoon. Hienonna mukaan basilika, oliivit, valkosipuli ja kaprikset. Lisää tomaatit. Lisää myös etikka, öljy ja raastettu parmesan-juusto. Mausta kevyesti suolalla.

Poista salaateista uloimmat lehdet ja halkaise ne pitkittäin. Sivele kevyesti öljyllä. Grillaa nopeasti leikkuupinnalta ja siirrä lautaselle. Lusikoi päälle runsaasti tomaattikastiketta.

Ihanat, herkulliset tomaatit kuuluvat ehdottomasti kesään. Basilikaa voi kasvattaa vaivatta vaikka omalla ikkunalaudalla. Olethan jo kokeillut kaupan ruukkuyrtin istuttamista uudelleen, jolloin samasta basilikasta riittää iloa pitkään?

Jälkilämmöllä grillattuja mansikoita, kauramurua ja vaniljajäätelöä

4 hengelle

1 rasia kotimaisia mansikoita
tilkka hunajaa
2 tl sitruunanmehua
1 rkl hienonnettua minttua

Kauramuru:
100 g margariinia
0,5 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita

1 ras vaniljajäätelöä

Aloita valmistamalla kauramuru. Sulata margariini ja sekoita mukaan kaurahiutaleet ja sokeri. Levitä muru pellille ja kypsennä 190 asteessa noin 10 minuuttia välillä käännellen. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Poista mansikoista kanta ja laita ne kulhoon. Sekoita mukaan hunaja, sitruunanmehu ja minttu. Laita mansikat uunin kestävään astiaan. Lämmitä hiipuvassa grillin lämmössä kuvun alla, kunnes ovat hieman pehmenneet.

Tarjoile kauramurun ja vaniljajäätelön kanssa.

Kotimainen marjanviljely kuluttaa mm. vähemmän vettä kuin monet ulkomaiset marjaviljelmät. Viljat, kuten kaura, ovat ympäristöä huomioivan ruokailijan valinnoissa tärkeässä roolissa. Hunaja on ekologinen makeuttaja, sillä sen tuotanto tuottaa mehiläisten pölytystyön kautta hyötyjä luonnolle ja viljelykasveille. 

 

Kokonaisena grillattua siikaa, ja sitruuna-mantelivoita

4 hengelle

1 kokonainen perattu siika
1 sitruuna
1 puntti persiljaa
1 sitruuna
2 rkl öljyä
merisuolaa ja valkopippuria
3 rkl mantelilastuja
60 g voita

Tee siian kylkiin viillot veitsellä. Mausta kala huolella suolalla ja pippurilla. Hienonna persilja ja laita varret siian sisään. Leikkaa sitruunasta puolet siivuiksi ja laita siian sisään. Kiinnitä kalan vatsa cocktail- tai varrastikuilla, ja sivele kalan pinta öljyllä. Grillaa kalaa noin 20 minuuttia välillä varovaisesti kääntäen.

Paahda mantelilastut pannulla ja lisää mukaan voi, puolikkaan sitruunan mehu ja hienonnettu persilja. Lusikoi kastike vadille siian päälle.

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen kesäperunoiden kanssa.

Suomen sisävesistä pyydetty ja suomalainen kasvatettu siika löytyvät WWF:n Kalaoppaan vihreältä listalta. Suuri osa Suomessa myytävästä siiasta on verkkoaltaissa kasvatettua kalaa, joka on ympäristön kannalta hyvä valinta kalatiskillä. Lue lisää

Grillattua kirjolohta, baskilaisia grillattuja paprikoita

4 hengelle

600 g kotimaista kirjolohifileetä
1 sitruuna
2 vihreää paprikaa
2 punaista suippo paprikaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl hienonnettua chiliä
1 rkl pinjansiemeniä
ripaus savustettua paprikajauhetta
2 rkl hienonnettua basilikaa
2 rkl hienonnettua persiljaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

koristeeksi rukolaa

Leikkaa kalafileet annospaloiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua rauhassa. Pese sitruunat huolellisesti ja leikkaa neljään lohkoon.

Poista paprikoista kannat ja siemenkota ja paloittele ne isoiksi paloiksi. Kuori ja leikkaa sipuli neljäksi isoksi lohkoksi. Jätä sipuliin kanta, jolloin se on helpompi grillata.

Sekoita isossa kulhossa etikka, öljy, chili, yrtit, halkaistut valkosipulinkynnet, savupaprika ja pinjansiemenet valmiiksi.

Grillaa paprikoita ja sipulia keskilämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Kypsennä vielä hetki grillissä kuvun alla, kunnes ne hieman pehmenevät. Siirrä kuumana kulhoon, jossa ovat öljy ja mausteet. Sekoita kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla.

Grillaa kirjolohipalat aloittaen nahkapuolelta noin 4 minuuttia per puoli. Grillaa vielä sitruunanlohkot nopeasti ja tarjoile baskilaisten paprikoiden kanssa.

Suomessa kasvatettu kirjolohi, ASC-sertifioitu kirjolohi sekä kiertovesikasvatettu kirjolohi ovat WWF:n Kalaoppaan vihreällä listalla. Kalatiskiltä kannattaa siis valita kotimaista kirjolohta, sillä sen kasvatusta ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö. Lue lisää

Reseptien takana Henri Alén

Reseptit kesägrilliin on laatinut tv:stäkin tuttu huippukokki Henri Alén. Tällä hetkellä Alén työskentelee kiertotalousravintola Ultiman keittiöpäällikkönä Helsingissä. Ruokahalun herättävät kuvat on ottanut Elvi Rista.

Resepteissä on käytetty kasviksia ja lähivesien kestävästi pyydettyä kalaa, sillä ne ovat ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja. Ruokavalinnat ovat ympäristön kannalta tärkeimpiä arjen valintoja: ruoka muodostaa noin 20 % yksityisen kulutuksen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Muiden ympäristövaikutusten osalta ruoka on vielä merkittävämpi.

WWF:n Lihaopas auttaa sinua tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja lautasellasi.