Isonkarin majakkasaaren luonnon puolesta paahdetaan talkoissa vielä kerran

WWF:n ja Metsähallituksen järjestämällä talkooleirillä raivataan Selkämeren kansallispuistossa sijaitsevan Isonkarin majakkasaaren vanhoja hakamaita ja kulotetaan nummea, jotta maisemat pysyvät auki ja harvinaiset kasvit saavat valoa ja elintilaa. Talkoisiin osallistuu parikymmentä henkilöä eri puolilta Suomea. Isonkarin saarella talkoillaan nyt viidettä ja viimeistä kertaa Paahde-LIFE-hankkeen merkeissä.

Uudenkaupungin ulkosaaristossa Kustavissa sijaitsevan Isonkarin monipuolisessa luonnossa näkyvät sekä maankohoamisen että saaristoasutuksen vuosisataiset jäljet. Saarelta tunnetaan yli 380 kasvilajia, joista uhanalaisimmat sinnittelevät umpeen kasvavissa perinneympäristöissä, kuten entisillä laitumilla.

Ilman säännöllistä hoitoa tätä ainutlaatuista maisemaa uhkaa pusikoituminen ja monen lajin katoaminen. Viikon mittaisissa talkoissa vapaaehtoiset ovat muun muassa raivanneet katajia ja pusikkoa pois.

”Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, ja monet niissä elävät lajit ovat sukupuuton partaalla. Niinpä vapaaehtoisten luonnonhoitajien työpanos on korvaamattoman arvokasta”, WWF:n metsäasiantuntija Panu Kunttu sanoo.

”Metsähallitus kulotti tiheää katajikkoa jo toukokuussa, ja talkoissa kulotusta on jatkettu. Talkoolaiset ovat myös raivanneet entistä hakamaata, jotta esimerkiksi harvinaiset noidanlukot ja maarianverijuuri pääsevät kukoistamaan”, kertoo suojelubiologi Hanna-Leena Keskinen Metsähallituksesta.

Isonkarin talkoot alkoivat lauantaina 25.8. ja jatkuvat 1.9. asti. Talkoiden järjestäjinä toimivat WWF ja Metsähallituksen Luontopalvelut, ja rahoitusta on saatu Euroopan unionin osin rahoittaman Paahde-LIFE-hankkeen kautta. Isonkarin saarella on pidetty talkoita kesäisin vuodesta 2013, mutta hankkeen osalta ne ovat pian ohi.

”Olemme saaneet paljon aikaiseksi näiden viiden vuoden aikana. Metsähallitus pyrkii ylläpitämään maiseman avoimuutta jatkossa omana työnään. Perinneympäristön hoidosta huolehtivat myös alueella laiduntavat lampaat”, Keskinen sanoo.

WWF järjestää tänä kesänä yhteensä kuusi talkooleiriä, joilla kunnostetaan arvokkaita luontokohteita eri puolilla Suomea. Leireillä on pitkät perinteet, sillä niitä on järjestetty vuodesta 1977 alkaen.

Lisätietoja:

metsäasiantuntija Panu Kunttu, WWF, 050 305 5086
suojelubiologi Hanna-Leena Keskinen, Metsähallituksen Luontopalvelut, 040 772 3831

Paahde-LIFE-hanke

Isonkarin talkooleiri kuuluu Euroopan unionin rahoittaman ja Metsähallituksen Luontopalvelujen johtaman Paahde-LIFE-hankkeen toimintaan. Töitä tehdään paahdetta tarvitsevien luontoympäristöjen ja niiden lajien hyväksi 69 Natura 2000 -alueella kautta Suomen vuosina 2013–2020.

www.metsa.fi/paahdelife

Paahdelife