Arktisen alueen lämpeneminen vaikuttaa nuorten elämään eri puolilla maailmaa – kokoontuvat Rovaniemelle edistääkseen arktisen alueen suojelua

Ilmastonmuutos lämmittää arktista aluetta nopeammin kuin mitään muuta aluetta maapallolla. Parantaakseen nuorten vaikutusmahdollisuuksia arktisen alueen suojelussa ympäristöjärjestö WWF ja Arktisen neuvoston luonnonsuojelutyöryhmä CAFF kutsuivat 35 nuorta eri puolilta maailmaa Rovaniemelle viikon mittaiseen tapaamiseen.

Monet Arctic Youth Summit -tapaamisen osallistujista ovat nuoresta iästään huolimatta itse nähneet, miten ilmastonmuutos vaikuttaa heidän kotiseutuunsa jo nyt. Yksi heistä on 18-vuotias inuiitti Gabriel Stenek, joka on kotoisin Shishmarefin kylästä, Alaskasta, Yhdysvalloista.

“Kotikyläni on kokenut ilmastonmuutoksen vaikutukset monella tapaa. Muun muassa eroosio on lisääntynyt. Eroosion takia yhteisömme on tulevaisuudessa muutettava muualle”, hän sanoo.

Ilmastonmuutos on arktisen alueen suurin uhka. Vaikka sen vaikutukset näkyvät jo, vielä ei ole liian myöhäistä toimia. Verrattain koskemattomia tundra-alueita, vuoria, makean veden alueita ja meriä voidaan vielä suojella, jos niiden turvaamisessa toimitaan ripeästi.

“Arktisen alueen luonnon puolustaminen ei ole pelkästään oman sukupolvemme, vaan myös tulevien sukupolvien vastuu. Tapaamiseen osallistuvilla nuorilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa”, sanoo Tom Barry, CAFFin pääsihteeri.

Arktinen alue ei ole eristyksissä muusta maailmasta: Muualla aiheutetut kasvihuonekaasupäästöt nostavat lämpötiloja pohjoisessa, kaukana päästöjen lähteestä. Arktisen alueen lämpeneminen puolestaan nostaa merenpintaa myös toisella puolella maapalloa.

”Monilla kaukaisilla alueilla, esimerkiksi Intiassa, vallitsee valtava tietoisuuden, empatian ja johdonmukaisen toiminnan puute arktisen alueen suojelemiseksi”, kertoo 23-vuotias Ria Narayanan, joka ohjaa vapaaehtoisia nuoria Intiassa.

Nuoret kokoontuvat Rovaniemelle 5.–12.10. Tapaamisen päätteeksi nuoret esittävät julkilausuman arktisen alueen suojelusta arktisten maiden ympäristöministereille Rovaniemellä torstaina 11. lokakuuta.

“Toivon, että arktisten maiden johtajat kuuntelevat tarkkaan nuorten – arktisen alueen tulevien johtajien – viestin ja heidän huolensa arktisen alueen kohtalosta”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Lisätiedot:

Antti Haavisto, viestinnän asiantuntija, WWF, [email protected], 040 845 6842

Kári Fannar Lárusson, projektipäällikkö, CAFF, [email protected], + 354 699 2203