Villien jäljillä -sarjassa pääset kurkistamaan näiden kahdeksan upean lajin suojeluun

Villien jäljillä -sarjassa tutustutaan kahdeksaan ahdingossa olevaan eläinlajiin eri puolilla maailmaa näyttelijä Pirjo Heikkilän, luontotoimittaja Kimmo Ohtosen ja WWF:n kanssa.

1. Merikilpikonna

Merikilpikonnan poikasia uhkaa sekä ilmastonmuutos että merten muoviroska. Lämpenevä ilmasto vinouttaa dramaattisesti liemikilpikonnien sukupuolijakaumaa. Uuden tutkimuksen mukaan liemikilpikonnat syntyvät Australian Isolla valliriutalla nykyään lähes poikkeuksetta naaraina. Kilpikonnien sukupuoli määräytyy hiekan lämpötilan mukaan: mitä lämpimämmässä kilpikonnien munat kehittyvät, sitä enemmän munista syntyy naaraskilpikonnia. WWF selvittää parhaillaan mahdollisuuksia varjostaa munintarantoja, jotta hiekan lämpötila laskisi ja sukupuolijakauma tasoittuisi.

Australiassa Cairnsin edustalla Fitzroyn saarella sijaitsee merikilpikonnasairaala, jossa hoidetaan loukkaantuneita ja sairaita konnia. Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen tutustuivat kilpikonnasairaalassa Jet-nimiseen konnaan, jonka suoliston muovi oli tukkinut. Tukkiessaan suoliston muovi muodostaa suoleen kaasua, eikä kilpikonna pääse sukeltamaan ravintoa. Jetin onneksi se löydettiin läheiseltä rannalta ja tuotiin hoitoon kilpikonnasairaalaan. Se oli löydettäessä hyvin laiha, sillä se ei ollut päässyt sukeltamaan ruokaa. Nyt se on paranemaan päin, ja se on tarkoitus palauttaa luontoon lähiaikoina.

Merikilpikonnista kertova jakso nähdään tiistaina 6.11. klo 20 MTV3-kanavalla.

2. Lumileopardi

Lumileopardinaaras pentuineen Annapurnan alueella.

Lumileopardi on mestarimaastoutuja. WWF:n vapaaehtoisena toimiva Nepalin Annapurna-vuoren laaksossa asuva Tashi R. Ghale kuvasi lumileopardiemon ja sen kaksi pentua tammikuussa 2018.

Yllä olevan kuvan ottanut Tashi R. Ghale nähdään oppaana Villien jäljillä -sarjan lumileopardi-jaksossa. Näin Ghale kuvailee upean valokuvan syntyä:

”Olin matkalla tarkastamaan yhtä yli neljän kilometrin korkeudessa olevista riistakameroistani siltä varalta, että se olisi taltioinut kuvia lumileopardeista, kun huomasin, että taivaalla kiertelee korppikotkia. Muutin suunnitelmaani ja lähdin seuraamaan kotkia vaikeakulkuisessa maastossa. Tulin paikalle juuri oikeaan aikaan: korppikotkien opastamana näin, että pienen matkan päässä oli lumileopardi juuri saalistamansa jakinpoikasen kanssa. Jäin tarkkailemaan tilannetta, kun yhtäkkiä huomasin, että pienen kallionkielekkeen takana emoa odotti sen kaksi poikasta”, Ghale kertoo.

”Innostukseni oli ihan valtavaa! Olen asunut koko elämäni seudulla, mutten ole koskaan onnistunut näkemään lumileopardeja pentujensa kanssa omin silmin. Pennut olivat arviolta 6–7 kuukauden ikäisiä. Ottamistani kuvista näkee, että sekä emo että pennut tarkkailivat minua tiukasti. Varoin menemästä liian lähelle, jotteivat ne häiriintyisi ja seurasin niiden liikkeitä lopulta yli kolmen tunnin ajan.”

Lumileopardeista kertova jakso nähdään tiistaina 13.11. klo 20 MTV3-kanavalla.

3. Oranki

Orangin poikaset oppivat matkimalla vanhempiaan, aivan kuten ihmisvauvatkin. Poikaset esimerkiksi suojautuvat sateelta lehtien alle. Poikaset pysyvät emojensa luona pitkään: orankiemot imettävät poikasiaan vuosia, jopa 7–8 vuotta. Villien jäljillä -sarjassa seurataan WWF:n orankilaskijoiden työtä Borneon saarella Indonesiassa.

Orangeista kertova jakso nähdään tiistaina 20.11. klo 20 MTV3-kanavalla.

4. Mursu

Mursun kunnioitusta herättävät torahampaat saattavat kasvaa jopa metrin mittaisiksi. Sekä naaras- että urosmursut kasvattavat torahampaat. Erityisesti urosmursut käyttävät torahampaitaan reviirin puolustamiseen, ja usein suurihampaisin mursu myös dominoi mursulaumaa.

”Kimmo kertoi minulle ennen Villien jäljillä -kuvauksia Huippuvuorilla, että tulen tutustumaan mursun lämpimään henkäykseen lähietäisyydeltä, mutten voinut ajatellakaan, että haju olisi niin karmea”, Pirjo Heikkilä kertoo.

Mursuista kertova jakso nähdään tiistaina 27.11. klo 20 MTV3-kanavalla.

5. Jääkarhu

Nuori jääkarhu tutustuu lähietäisyydeltä miehittämättömään riistakameraan Alaskassa. WWF selvittää jääkarhujen elintapoja ja liikkeitä mm. satelliittiseurantapantojen avulla, jotta suojelutoimenpiteitä voidaan kohdistaa tehokkaammin. Suuri uhka jääkarhujen tulevaisuudelle on ilmastonmuutos, joka kaventaa jääkarhujen elinalueita ja vähentää eläimen mahdollisuutta hankkia ravintoa. Tämä saattaa ajaa karhut etsimään ravintoa ihmisasutuksen läheltä, esimerkiksi talojen roskiksista.

WWF:n jääkarhupaikantimen avulla voit itse selvittää, missäpäin pannoitetut jääkarhut liikkuvat.

Jääkarhuista kertova jakso nähdään tiistaina 4.12. klo 20 MTV3-kanavalla.

6. Tiikeri

tiikerinpentu jahtaa lintua

Ota kiinni, jos saat! Tiikerinpentu harjoittelee saalistustaitojaan suojelualueella Intiassa. Villien tiikerien määrä on romahtanut dramaattisesti: sadassa vuodessa olemme menettäneet jopa 97 prosenttia maailman villeistä tiikereistä.

Tiikeritestimme avulla voit selvittää, paljonko tiikereitä oli, kun synnyit.

Tiikereistä kertova jakso nähdään tiistaina 11.12. klo 20 MTV3-kanavalla.

7. Sarvikuono

Ensimmäinen ikinä otettu kuva äärimmäisen uhanalaisesta Borneon saarella elävästä sumatransarvikuonosta. Kuva taltioitui riistakameraan Malesian puolella Borneon saarta vuonna 2006. Kuvattu sarvikuono oli yksi Borneolla elävistä 13 sarvikuonosta. Tällä hetkellä sarvikuonojen määrää Borneolla ei tiedetä, mutta niiden määrä ei ole ainakaan kasvanut reilun kymmenen vuoden takaisesta.

Sarvikuonoista kertova jakso nähdään tiistaina 18.12. klo 20 MTV3-kanavalla.

8. Saimaannorppa

Villien jäljillä -sarja päättyy kotimaahan, jossa viimeisen jakson päätähtenä nähdään uhanalainen saimaannorppa. Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. WWf aloitti sen suojelun jo vuonna 1979, minkä jälkeen norppakanta on kasvanut Saimaalla. Se on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään.

Viimeisessä jaksossa Pirjo Heikkilä ja Kimmo Ohtonen tutustuvat saimaannorppaan ja pääsevät osallistumaan sen suojeluun kolaamalla norpalle apukinoksia pesinnän turvaksi. Alla oleva video näyttää, minkälaisesta urakasta apukinosten kolaamisessa on kyse.

 

Saimaannorpista kertova jakso nähdään joulupäivänä tiistaina 25.12. klo 20 MTV3-kanavalla.