Järjestöt: Fortumin uusi strategia on pettymys – ei suunnitelmaa fossiilisista luopumiseksi

Valtionyhtiö Fortumin juuri julkaistu uusi strategia ei vastaa ilmastokriisiin: strategiasta puuttuu takaraja fossiilisille, ja hiilineutraaliutta tavoitellaan vasta 2050. Greenpeace, WWF Suomi, Finnwatch sekä Hiilivapaa Suomi vaativat, ettei valtion omistajaohjaus tyydy seuraamaan sivusta riittämättömiä toimia vaan varmistaa, että valtionyhtiöt kantavat vastuunsa ilmastokriisin ratkaisemisessa.

“Tänään julkistettu strategia ei vastaa ilmastokriisiin strategiasta puuttuu fossiilisista luopuminen riittävässä aikataulussa, ja panostus fossiiliseen kaasuun näyttää jopa kasvavan. Fortum jatkaa fossiiliyhtiönä”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Vaikka Fortum tavoittelee hiilineutraaliutta Euroopassa 2035, kaikkia päästöjä ja kaikkea toimintaa koskeva tavoite on vasta vuodessa 2050. Suuri osa yhtiön päästöistä syntyy EU:n ulkopuolella, joten huomattava ilmaston kuormittaminen voi jatkua vielä vuosikymmenten ajan.

“Fortum on puhunut edelläkävijyydestä, ja hallituksen keväinen omistajaohjausta koskeva periaatepäätös penää kunnianhimoa suhteessa verrokkiyhtiöihin. Tässä suhteessa uusi strategia on pettymys. Käytännössä omistaja joutuu tyytymään siihen, ettei Fortum ole mikään edelläkävijä, vaan se on vaarassa jäädä yhdeksi Euroopan viimeisistä fossiiliyhtiöistä”, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo.

Merkittävä osa Fortumin ja Uniperin energiatuotannosta perustuu edelleen fossiiliseen energiaan. Kevään yhtiökokouksessa Fortum lupasi, että tulevaan strategiaan sisällytetään “kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet”, jotka kattavat sekä Fortumin että Uniperin toiminnan.

“Uusi strategia ei luo uskottavaa polkua. Olisimme edellyttäneet strategialta aikataulutettua koko toiminnan kattavaa 1,5 asteen mukaista päästövähennyssuunnitelmaa, jonka olennainen elementti on selkeä päättymispäivä fossiiliselle energialle. Kevään 2021 yhtiökokouksessa valtio-omistaja ja muut osakkeenomistajat joutuvat harkitsemaan, ansaitseeko johto tästä vastuuvapauden”, sanoo WWF Suomen oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen.

Fossiilisten energialähteiden alasajon sijaan uusi strategia lupaa lisää panostusta fossiiliseen kaasuun. Lisäksi kokonaiskuvaa hämärtää se, että Fortum puhuu “puhtaasta kaasusta”. Yhtiön tulisi kertoa selvästi, mistä siinä on oikeasti kyse: missä määrin kyse on uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä ja missä määrin esimerkiksi maakaasusta ja hiilidioksidin talteenotosta.

“On harhaanjohtavaa puhua puhtaasta kaasusta, sillä kaikesta fossiilisesta kaasusta on päästävä eroon. Uudet investoinnit kaasuun tarkoittavat lukittautumista energialähteeseen, jolla ei ole tulevaisuutta”, sanoo Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori.

Järjestöt vaativat, että valtion omistajaohjaus varmistaa, että Fortum sekä muut valtionyhtiöt sitoutuvat jatkossa riittäviin ilmastotoimiin ja laativat suunnitelman fossiilisten energialähteiden alasajosta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace
040 164 8606
olli.tiainen@greenpeace.org

Raija-Leena Ojanen, oikeudellinen neuvonantaja, WWF Suomi
050 599 0232
raija-leena.ojanen@wwf.fi

Lasse Leipola, ilmastoasiantuntija, Finnwatch
044 491 9401
lasse.leipola@finnwatch.org

Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori
044 576 9999
vera.kauppinen@hiilivapaasuomi.fi

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
040 751 7957
mari.vaara@greenpeace.org