Lamporna släcks i morgon i Finland och världen över under Earth Hour

Det världsomfattande miljöevenemanget Earth Hour firas i år tryggt hemma, på nätet eller i form av en ljussignal för klimatet och naturen. Evenemang på webben samlar människor i bland annat Latinamerika, Holland, på Filippinerna och här i Finland.

Earth Hour släcker igen belysningen på kända landmärken världen över. Ljusen slocknar på bland annat Eiffeltornet, Colosseum, operahuset i Sydney och Victoria Harbour i Hong Kong. På detta sätt visar städer, företag och organisationer en symbolisk gest för naturen.

I Helsingfors slocknar ljusen på Rundradions länktorn i Böle, stadsteatern och Berghälls kyrka. Till byggnader som berörs i andra städer hör Sibeliushuset i Lahtis, Ylistö bro i Jyväskylä och tornet Näsinneula i Tammerfors. Därtill medverkar en stor mängd städer och kommuner, som släcker fasadbelysning och gatlampor. Många företag deltar också i ljussignalen för klimatet och naturen. Köpcenter släcker sina reklamskyltar och fasadbelysningar i Björneborg, Åbo och Kouvola.

Earth Hour har genom tiderna gett inspiration till många olika jippon till förmån för klimatet och naturen. I år arrangeras evenemang främst på nätet. I Tavastehus har staden tagit initiativ till en hel klimatvecka fullspäckad av evenemang på nätet och utmaningar på sociala medier. Luonto-Liittos distriktsorganisation och Tammerfors ungdomstjänster sprider Earth Hour -tips som ungdomar har formulerat. Många skolor uppmärksammar Earth Hour på morgonsamlingar, genom att ordna undervisning i naturligt ljus och genom att bjuda på en klimatvänlig skollunch.

WWF Finland samlar in löften till planeten och många organisationer har hjälpt till att sprida budet om initiativet. Löften om åtgärder som främjar planetens välmående puffas av studentkåren vid Vasa universitet och Sotungin lukio i Vanda. En viktig poäng med löftena är att sporra beslutsfattare som står i beråd att fatta beslut om snabba och kraftfulla åtgärder som gynnar klimatet och naturen.

”Det är extra viktigt att beslutsfattarna får höra medborgarnas angelägna budskap just i år, då det är dags att fatta många tunga beslut för planetens framtid. Redan nu ser vi en stor mångfald av löften. Det visar att beslutsfattare som har kurage att fatta beslut som gynnar naturen och klimatet kommer att få tack och stöd”, säger Bernt Nordman, klimatsakkunnig vid WWF Finland.

Hittills har 1700 personer gett ett löfte via WWF:s Earth Hour -webbsajt.

Här hittar du mera tips om hur man kan fira Earth Hour och var man kommer att visa en ljussignal för planeten.

Foton för mediabruk finns här.

WWF:s Earth Hour i korthet

  • WWF:s Earth Hour fick din början i Sydney i Australien år 2007. Över två miljoner människor deltog. År 2008 blev Earth Hour ett världsomfattande evenemang.
  • År 2000 medverkade 190 länder och geografiska regioner, miljontals privatpersoner, företag och organisationer.
  • Earth Hour har firats i Finland sedan år 2009. År 2020 deltog 1,4 miljoner finländare (Kantar TSN).
  • Man kan delta i Earth Hour genom att ge en ljussignal för jorden, till exempel genom att släcka onödiga lampor. Evenemanget är känt för att tusentals kända landmärken världen över mörkläggs för en timme.
  • WWF:s Earth Hour är inte ett energisparjippo, utan syftet är att uppmuntra människor att göra klimat- och naturvänliga val i sin vardag samt att ge en stark signal till beslutsfattare om de kraftfulla beslut som är nödvändiga för att hejda klimatkrisen och utarmningen av naturens mångfald.
  • Earth Hour firas i Finland lördagen den 27.3.2021 kl 20.30–21.30 lokal tid.

Mera information

Viestinnän asiantuntija
Silja Annila