WWF:n talvilintukamera muutti pohjoiseen – kuukkeli ja palokärki nyt Luontoliven tähtinä

WWF:n Luontoliven talvisessa lähetyksessä katsoja pääsee seuraamaan pohjoisen vanhan metsän lintuja. Livekamerassa nähdään esimerkiksi kuukkeleita, tiaisia ja tikkoja, ja hyvällä tuurilla ruokintapaikalle voi lehahtaa harvinaisempiakin vieraita. Livekokemuksen kruunaa ääni.

WWF:n Luontoliven talvilintukameran kuvaan odotellaan tänä talvena pohjoisten metsien asukkeja, kun kamera taltioi lintujen talviruokintaa Kuusamossa Oulangan kansallispuiston maisemissa. Edellisinä kahtena talvena WWF seurasi lintujen ruokintaa Parikkalassa. Tänä vuonna kameran edessä nähdään viime vuosiltakin tuttuja tiaisia ja värikkäitä närhiä, mutta uusia lajejakin on luvassa. Tällaisia ovat esimerkiksi palokärki sekä vanhoille metsille tunnusomainen, kauniin punertava kuukkeli.

”Kuukkeli on esimerkki lajista, joka on joutunut vetäytymään yhä pohjoisemmaksi, kun sen elinalueet etelässä ovat vähitellen pirstoutuneet ja hävinneet. Kuukkeli on nimenomaan laajojen ja yhtenäisten vanhan metsän alueiden paikkalintu, joka ei pärjää yksipuolisessa talousmetsämaisemassa”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen kertoo.

Uhanalaisista linnuista kameran kuvassa näkyy ainakin hömötiaisia, jotka ovat taantuneet viime vuosikymmeninä huolestuttavan nopeasti metsähakkuiden ja vanhojen metsien vähenemisen takia.

”Hömötiainen oli muutama vuosikymmen sitten yksi runsaslukuisimmista linnuista Suomessa, ja nyt se on erittäin uhanalainen. Se on dramaattinen osoitus siitä, miten nopealla vauhdilla olemme menettäneet vanhoja metsiämme”, Tolvanen sanoo.

Paikan monivuotinen vakiovieras on ollut myös uhanalainen töyhtötiainen, joka on toistaiseksi tänä talvena pysynyt poissa. Isommista petolinnuista maakotka, ehkä useampikin, puolestaan tulee kuviin varmasti.

Sirkutukset ja koputukset kuuluvat katsomoon

Livekameran näyttämö on talvisen ja kumpuilevan Oulangan kansallispuiston kupeessa, jossa sijaitsee luontokuvausyritys Kuusamo Nature Photographyn ylläpitämä ruokintapaikka. Yleisön toiveesta talvilintukamerassa on viime vuoden tapaan tälläkin kertaa ääni.

”Kamerassa on yllättävänkin paljon ääntä, kun linnut lehahtelevat ja sirkuttavat oksalla. Rytmiä äänimaailmaan tuovat myös tikat, jotka koputtelevat kelopuuta nokallaan ruokaa etsiessään”, sanoo livekameran yhteistyökumppani, luontokuvausyrittäjä Olli Lamminsalo.

Äänen lisäksi kuvassa on myös lämpömittari. Kameran avaamisen aikoihin mittari on ollut reippaasti pakkasen puolella.

Vaikka Suomessa talvehtivat linnut ovat sopeutuneet ankariin talviin, niiden ravinnonsaanti hankaloituu päivien muuttuessa lyhyemmiksi ja kylmemmiksi. Talviruokinnasta voi olla apua monelle uhanalaiselle lajille, mutta se ei ole ensisijainen keino niiden suojelemiseksi.

Luontolivellä yli 20 miljoonaa katselua

Talvilintukamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, sääksen, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 20 miljoonaa kertaa.

WWF on toteuttanut talvilintukameran yhdessä Kuusamo Nature Photographyn kanssa. Kameran teknisestä toteutuksesta vastaavat WWF, Live Eye ja Pukki Visuals.

Kamera aukeaa 30.11. kello 9.00 osoitteeseen wwf.fi/luontolive/talvilintu/

Lisätiedot:

Ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen, WWF Suomi. petteri.tolvanen@wwf.fi , 0400 168 939

Kuusamo Nature Photography, Olli Lamminsalo. info@kuusamonaturephotography.com , 050 0501706