Älykkäällä lämmitysjärjestelmällä 10-30 prosentin säästöjä: ”Jopa nollaenergiatalossa pystyttiin vähentämään kaukolämmön käyttöä”
Älykkäitä lämmitysratkaisuja toteuttava Fourdeg palkittiin WWF:n ilmastonmuutoksen kannalta merkittäviä innovaatioita kartoittaneessa Climate Solver -kilpailussa. Fourdegin ratkaisu on käytössä esimerkiksi Suomen vähiten energiaa kuluttavien toimistorakennusten joukkoon kuuluvassa Viikin ympäristötalossa.
Suomalainen älykkäitä lämmitysratkaisuja toteuttava Fourdeg sai toukokuussa palkinnon WWF:n järjestämässä Climate Solver -kilpailussa. Kisassa etsittiin yrityksiä, joiden innovaatioilla voi olla merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
– Clean tech -ala ei ole se kaikkein helpoin, vaan tämä vaatii sinnikkyyttä ja kovaa duunia. Arvokeskeisestä clean techistä palkinnon saaminen on kyllä meille olennainen juttu. Palkinto on paitsi meidän omalle porukalle, myös yleisön silmissä todella positiivinen asia, Fourdegin toimitusjohtaja Markku Makkonen kuvaili.
Fourdegin edustajat kävivät vastaanottamassa palkinnon toukokuussa Malmössa. Makkosen mukaan ihmiset noteerasivat saadun palkinnon jo kotimatkalla ja antoivat hyvää palautetta.
Vesikiertoisen lämmityksen optimointi
Fourdeg on pähkinänkuoressa palveluyritys vesikiertoisen lämmityksen optimointiin. Yrityksen ratkaisussa käytetään tekoälyä ennustamaan huonekohtaisesti rakennuksen lämmitystä. Palvelu parantaa käyttömukavuutta ja säästää kuluissa. Kuluttajan elämään Fourdegin ratkaisu vaikuttaa yksinkertaisimmillaan sen verran, että huoneiston patteritermostaatti vaihtuu hieman toisen näköiseksi.
– Termostaatista pystyy säätämään itselleen sopivan lämpötilan tai tekemään pilvipalvelulla itselleen sopivan aikataulun oman elämäntilanteensa mukaisesti. Lämmitys toimii sitten täysin automaattisesti ohjautuen sovittuihin tavoitteisiin. Talon sisäisesti ei-toivotulla tavalla eriävät lämpötilat saadaan tasoitettua.
– Vaihtelevan käytön toimitiloissa, kuten vaikkapa kouluissa, pystytään huomioimaan se, että tila on ajoittain tyhjänä. Tällöin sitä lämmitetään vähemmän. Kiinteistöissä saadaan myös ilmastointi ja lämmitys toimimaan paremmin yhteen.
Viikin ympäristötalo: energiansäästöä nollaenergiatalossa
Mainio esimerkki Fourdegin palvelun toimivuudesta käytännössä on Helsingin kaupungin hallinnoima Viikin ympäristötalo, josta puhutaan yhtenä Suomen vähiten energiaa kuluttavista toimistorakennuksista. Helsinki, Nantes ja Hampuri ovat energiatehokkaan asumisen, sähköisen liikenteen ja älykotiratkaisujen edellekävijäkaupunkeina EU:n mySMARTLife-hankkeessa, minkä vuoksi rakennus valikoitui mukaan energiatehokkuuspilottiin. Helsingin päässä keskeisintä on kokeilla hiilineutraaliuteen tähtääviä tekniikoita, joita voisi soveltaa hyvin erilaisiin ja mahdollisimman moniin kiinteistöihin
Fourdeg on pyrkinyt käyttämään Viikin ympäristötaloa myös testiympäristönä palvelulleen. Talossa on tutkittu rajoja, missä kohtaa käyttäjät alkavat havaitsemaan jotain lämmityksessä.
– Koejakson aikana joillakin hetkillä ihmiset ovat huomauttaneet, että täällä ilmeisesti tapahtuu jotain. On ollut vähän viileämpää tai lämpimämpää kuin normaalisti. Havaitsimme myös automaattisesti talon lämmitysjärjestelmässä rakennusaikaisen huoltotarpeen, joka oli jäänyt hoitamatta.
Uusien ideoiden esittely herättää keskustelua
Makkonen kertoo, että Fourdegin energiatehokkuusratkaisun suurimmat haasteet ovat samoja, joihin törmää aina uutta tehdessä. Samat haasteet olivat läsnä Viikin ympäristötalohankkeessa ja myös ratkaisun markkinoille tuomisessa.
– Kiinteistöpuoli on 5000 vuotta vanha teollisuuden ala. Mitään uusia ideoita ei koskaan tuoda koskemattomaan maaperään, vaan aina on pitkään voimassa olleita toimintatapoja. Jos niitä muutetaan, aiheuttaa se keskustelua ja keskustelun tarvetta, mikä johtaa siihen, että asiat etenevät hitaammin.
– Kun kommunikaatio saadaan hoidettua, on suhtautuminen yleensä hyvä. Ja kun ymmärrys saadaan tasattua, asiat yleensä edistyvät. Ihmiset tekevät työnsä yleensä mieluummin hyvin kuin huonosti.