Näin säästät energiaa kotona! Kokosimme 8 + 1 vinkkiä

Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan myötä energiakysymykset ovat nousseet tapetille. Kotona energiakriisiin voi vastata säästämällä energiaa. Kokosimme vinkit, joilla parannat energiatehokkuutta eli vähennät energiankulutusta kotona.

Etätyön myötä monessa kodissa sähkölaitteet saattavat laulaa aamusta iltaan. Sähkö on arvokas energiamuoto, joka mahdollistaa erinäisten tärkeiden laitteiden toiminnan kodeissa, mutta myös sairaaloissa ja esimerkiksi tutkimustyössä.

Paikoittain sähkön hinta on noussut hyvin korkeaksi. Yksi syy sähkön hinnan nousuun on Ukrainassa käytävä sota. Monet valtiot ovat ilmoittaneet sodan seurauksena lopettavansa fossiilisten polttoaineiden ostamisen Venäjältä. Suomeen ei myöskään tuoda enää haketta Venäjältä, mikä voi tarkoittaa aiempia vuosia laajempia hakkuita Suomessa. Kaikki tämä kannustaa säästämään energiaa.

Energiatehokkuus on myös tehokas keino vaikuttaa ilmastokriisiin. Tuoreet IPCC-raportit painottavat, että päästöt on saatava välittömään laskuun, jotta ilmaston kuumenemista voidaan hillitä. Arvioiden mukaan energiatehokkuudella on mahdollista saavuttaa jopa 40 prosenttia päästöleikkauksista, jotka tarvitaan, kun maapallon lämpenemistä pyritään rajaamaan Pariisin sopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen.

Nämä isot kysymykset mietityttävät monissa kodeissa. Siksi kokosimme 8+1 vinkkiä sähkön ja lämmön kulutuksen vähentämiseen. Jokaisella on arjessaan mahdollisuus toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi sekä tukea irtautumista fossiilisista energialähteistä.

Esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon oikealla käytöllä säästyy niin luontoa kuin rahaa, ja raikkaassa ja sopivan lämpöisessä kodissa on myös mukavampi olla.

1. Lämpötila sopivaksi

Kotona kuluu energiaa erityisesti lämmitykseen. Huoneiden lämpötiloja kannattaa välillä mitata ja tarvittaessa laskea lämpötilaa. Nyrkkisääntö on, että lämmityskulut pienenevät keskimäärin viidellä prosentilla, kun huoneen lämpötilaa lasketaan asteella. Lämmityslaskun lisäksi pienenee kodin hiilijalanjälki. Yleensä sopiva lämpötila olohuoneessa on noin 20 astetta ja makuuhuoneessa noin 18 astetta. Varastossa riittää 12 astetta ja autotallissa viisi astetta.

Keväällä ja kesällä kodin lämmittämisessä kannattaa myös hyödyntää auringon ilmainen lämpöenergia. Kun vedät verhot sivuun, voit ehkä säätää pattereita pienemmälle. Suomalaisissa kodeissa käytetään myös viilennystä kesähelteillä. Viilentäminen kuluttaa sähköä, joten vältä liian alhaisia lämpötiloja tai turhaa viilentämistä. Suojaa ikkunat verhoilla tai kaihtimilla ja hyödynnä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.

2. Patterit toimintakuntoon

Suomalaiset kerros- ja rivitalot lämpiävät useimmiten vesikiertoisilla lämmityspattereilla. Patterin kunto kannattaa säännöllisesti tarkistaa, sillä viallinen patteri nostaa helposti huonelämpötilaa ja lämmityslaskua turhaan. Toimivan patterin tunnistaa siitä, että se on ylhäältä lämpimämpi kuin alhaalta, ja että sen lämpötila vaihtelee. Termostaatti ohjaa, kuinka paljon lämmintä vettä patteriin pääsee. Kun huoneessa on sopivan lämmin, termostaatti sulkee vesikierron, jolloin patteri tuntuu tarkoituksella viileältä.

Patterin oikuttelu saattaa johtua rikkinäisestä tai jäykistyneestä termostaatista tai patteriin kertyneestä ilmasta. Ilman poistamisen eli ilmaamisen tarpeesta kertoo myös patterin lorina. Kaikkiin patterihuoltoihin suositellaan pyytämään huoltoyhtiön apua. Perinteisen patterin toimintaa voi itse auttaa huolehtimalla siitä, että termostaatilla on edellytykset tulkita huoneen lämpötilaa oikein. Tuuletuksen ajaksi termostaatti kannattaa vääntää kiinni, jottei se turhaan luule, että lämpötilaa olisi syytä nostaa. Myös patterin peittäminen verhoilla tai huonekaluilla hämää termostaattia.

3. Pidä lämpö sisällä

Kun kodin lämpötila on sopiva, sitä kannattaa varjella. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on hyvä välillä tarkistaa, sillä huomattava osa kodin lämmöstä menee niin sanotusti harakoille, jos tiivisteet ovat kuluneet tai risat. Jos kotona tuntuu viileältä tai vetoisalta, vaikka tiivisteet olisivat kunnossa, kannattaa ennen patterien kimppuun käymistä katsoa, että kodin ilmanvaihtoventtiilit ovat kunnolla auki. Jos venttiilit ovat jatkuvasti kiinni, korvausilma eli raitis ilma tulee asuntoon esimerkiksi postiluukun tai viemärin kautta ja liian suurella nopeudella, jolloin voi syntyä vetoa.

4. Sähkösauna on energiasyöppö

Kertalämmitteinen sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite.

Sähkösaunat kuluttavat sähköä erityisesti talvipakkasilla, jolloin sähkönkulutus on huipussaan muutenkin. Älä siis seisota sähkösaunaa lämpimänä turhaan ja pidä saunan lämpötila maltillisena. Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

5. Ruoan säilytys ja valmistus

Ruoan säilytys, valmistus ja astianpesu kattavat kaikkiaan 10–30 prosenttia kodin sähkönkäytöstä. Keittiössä energiatehokkuutta voi parantaa sijoittamalla jääkaapin ja pakastimen aina erilleen lämmönlähteistä, kuten liedestä, uunista, patterista tai astianpesukoneesta. Mitä korkeampi huonelämpötila on, sitä enemmän myös kylmäsäilytyslaite käyttää sähköä. Laite toimii energiatehokkaasti, kun sen tiivisteet pitää puhtaina ja laitteen takaosan pölyttömänä. Jääkaappi ja pakastin tarvitsevat sitä enemmän energiaa mitä lämpimämpänä ruoan laittaa sinne. Jäähdytä siis ruoat ennen säilömistä kylmään.

Pienten annosten lämmitys ja kypsennys mikrolla on energiatehokkaampaa kuin hellalla tai uunissa. Vedenkeitin kuluttaa vähemmän energiaa kuin hella, joten vesi kannattaa kiehauttaa keittimellä mieluummin. Useimmat ruoat voi laittaa uuniin jo sen lämmetessä, jolloin paistoaika lyhenee. Uunin voi laittaa myös pois päältä ennen kuin ruoka on valmis. Lämpö säilyy uunissa jopa 20 minuuttia ennen kuin alkaa laskea merkittävästi.

6. Hukkakulutus minimiin

Pistorasioilla on ruuhkaa, kun monessa kodissa paitsi vietetään vapaa-aikaa, myös työskennellään ja opiskellaan. Kannattaakin pitää huoli siitä, etteivät tietokoneet, näytöt ja laturit kuluta sähköä silloin, kun niiden ei tarvitse. Esimerkiksi pistorasiassa tyhjän panttina roikkuva laturi kuluttaa sähköä varkain. Laitteet on hyvä sammuttaa ja irrottaa seinästä, kun niitä ei enää käytä. Kytkimelliset jatkojohdot ovat kätevä apukeino: niiden avulla saa yhdellä painalluksella suljettua monta laitetta.

7. LED-lamppuja ja luonnonvaloa

Valaistus syö suomalaisesta kodin sähkökakusta noin kymmenen prosenttia. Tähän voi pienillä muutoksilla vaikuttaa huomattavasti. Tyhjää huonetta on turha valaista, ja suurin osa tietääkin jo sammuttaa lamput poistuessaan huoneesta. Mutta moniko on tullut ajatelleeksi, että myös ikkunanpesu voi olla energiateko? Ikkunoiden lika voi viedä auringonvalon tehosta jopa 40 prosenttia, joten talven pölyt kannattaa nyt pyyhkiä pois luonnonvalon tieltä. Kun sähkövalolle on tarvetta, kannattaa halogeeni- ja hehkulamput vaihtaa energiatehokkaisiin LED-lamppuihin.

8. Vähennä lämpimän veden kulutusta

Suomessa makeasta vedestä ei onneksi ole pulaa. Erityisesti lämpimän veden kulutusta on kuitenkin syytä hillitä, sillä lämmittämiseen kuluu energia, joko kaukolämpöä tai sähköä. Jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergian kulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Valitse mieluummin suihku kuin ammekylpy ja lyhennä suihkutteluaikaa.

Suomalaiset käyttävät yli sata litraa vettä vuorokaudessa henkilöä kohden. Suomalaisten vedenkäyttö on ollut laskusuunnassa vuosikymmenten aikana, mutta tehostamiselle on edelleen tilaa. Laita hana kiinni hampaiden pesun ajaksi ja korjauta vuotava wc-istuin tai tiputtava hana.

+ 1. Aurinkoa ja tuulta sähkösopimukseen

Energiankulutuksen tehostamisen lisäksi merkitystä on myös sillä, miten kodissa käytetty sähkö on tuotettu. Sähkösopimuksen vaihtaminen on helppoa. Voit mahdollisuuksien mukaan valita yrityksen, joka tuottaa sähkön kestävästi uusiutuvilla energialähteillä. Uusiutuvilla energianlähteillä tarkoitetaan muun muassa aurinkoa, tuulivoimaa, vesivoimaa tai biomassoja. Kaikella sähköntuotannolla on kuitenkin kielteisiä vaikutuksia ympäristöön. Esimerkiksi vesivoiman tuottamiseksi jokia täytyy padota, mikä on virtavesiluonnolle tuhoisaa. WWF suosittelee valitsemaan ensisijaisesti auringolla tai tuulella tuotettua sähköä.

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!